Näin intiaanit menettivät maansa

Yhdysvalloissa Etelä-Dakotassa Pine Ridge -reservaatissa elävä oglala-lakota-siouxheimo on vuosien varrella menettänyt yhä enemmän maistaan.

maanantai 3. syyskuuta 2012 teksti Alexandra Fuller

Siouxheimot metsästivät puhveleita jalan läntisen Minnesotan preerioilla vuoden 1700 tienoilla. 1700-luvun puoliväliin mennessä moni heimo oli saanut käsiinsä hevosia, ja 1800-luvun taitteen tienoilla oglalat ja muut preeriaintiaanit olivat luoneet itselleen elämäntavan, joka perustui ratsain tapahtuvaan puhvelinmetsästykseen.

Kun Kaliforniasta löydettiin kultaa vuonna 1849 ja Black Hillsistä vuonna 1874, siouxien maille alkoi virrata malminetsijöitä, kauppiaita ja uudisasukkaita. Kulttuurien törmäys johti joukkoon sopimusrikkomuksia sekä lainsäädäntöön, joka sulki intiaanit aina vain pienemmille alueille.

Samalla tulokkaat metsästivät puhvelit sukupuuton partaalle. Vuonna 1980 korkein oikeus määräsi Yhdysvallat maksamaan korvauksia Black Hillsin maista. Summa on korkoineen jo yli miljardi dollaria, mutta siouxit eivät huoli rahoja. He haluavat maansa takaisin.

Lue koko reportaasi Pine Ridge -reservaatin asukkaista

Lataa artikkeli napsauttamalla alla olevaa painiketta.

Kun napsautat Lataa-painiketta, saat sioux-artikkelin pdf-tiedostona. Artikkelin lataaminen edellyttää, että liityt natgeo.fi-sivuston jäseneksi. Jäseneksi liittyminen on ilmaista ja se vie vain hetkisen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...