Olivatko intiaanit ja viikingit hyvissä väleissä?

Baffininsaarelta löytynyt naru saattaa olla viikinkien peruja. Kävivätkö viikingit siis kauempana Pohjois-Amerikassa kuin tähän asti on uskottu?

maanantai 5. marraskuuta 2012 teksti Karen Gunn, päätoimittaja, National Geographic Suomi

Intiaanien vanhasta asuinpaikasta Baffininsaarelta löytyneet narut kummastuttivat kanadalaista arkeologia. Kun Patricia Sutherland (joka työskentelee nykyisin Aberdeenin yliopistossa) sujautti säikeet mikroskoopin alle, hän havaitsi jonkun kehränneen lyhyistä karvoista pehmeää narua.

Baffininsaaren muinaiset asukkaat eivät kuitenkaan olleet sen paremmin kehrääjiä kuin kutojiakaan, joten mistä tämä kehrätty naru sitten saattoi olla peräisin? Sutherland soitti oitis eräälle arkeologille Tanskaan. Joitakin viikkoja myöhemmin viikinkitekstiilien asiantuntija kertoi hänelle, että kanadalaiset säikeet olivat tismalleen samanlaisia kuin viikinkinaisten Grönlannissa tekemät.

"Se oli pysäyttävä uutinen", Sutherland muistelee.

Löytö herätti kiehtovia kysymyksiä, jotka alkoivat vainota Sutherlandia ja käynnistivät yli vuosikymmenen kestäneen, ankaran tieteellisen etsinnän kauden. Oliko viikinkijoukko rantautunut syrjäiselle Baffininsaarelle ja päässyt ystävällismielisiin väleihin metsästävien alkuasukkaiden kanssa? Avaisiko naru oven kauan kadoksissa olleeseen historialliseen aikakauteen?

Patricia Sutherlandin Baffininsaaren turvemajoissa tekemät tutkimukset viittaavat nyt siihen, että viikingit etenivätkin huomattavasti pidemmälle Pohjois-Amerikkaan kuin tähän asti on uskottu – ja että he olivat hyvissä väleissä alkuasukkaiden kanssa.

Lataa viikingeistä ja intiaaneista kertova artikkeli

Kun napsautat download-painiketta, sinua pyydetään liittymään natgeo.-fi-sivuston jäseneksi. Liittyminen kestää noin minuutin eikä maksa mitään.

Vinland ja Helluland

Viikingit kutsuivat Newfoundlandin tienoota Vinlandiksi. Sieltä löydettiin vuonna 1960 ensimmäiset merkit siitä, että viikingit olivat käyneet Amerikassa. Hieman pohjoisempaa rannikkokaistaletta he taas kutsuivat Hellulandiksi eli “kivipaasien maaksi”. Alueen alkuperäisasukkaat olivat kierteleviä metsästäjiä, jotka nimettiin sittemmin dorsetilaisiksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...