Rauhan symboli

50 vuotta sitten marssittiin ensimmäisen kerran rauhan puolesta. Marssijat kantoivat tunnusta, josta tuli kansainvälinen rauhan symboli.

tiistai 3. marraskuuta 2009

Sateisena pääsiäisenä 50 vuotta sitten mielenosoittajaryhmä lähti Lontoosta nelipäiväiselle marssille tukemaan alkuvaiheessa ollutta ydinaseiden vastaista kampanjaa. Uusi liike tarvitsi uuden symbolin, ja mielenosoittajien kylteissä olleesta yksinkertaisesta logosta on sittemmin tullut yleismaailmallinen rauhan vertauskuva.

Merkki ei ole sen paremmin kyyhkyn kuin kanankaan jalanjälki, jollaiseksi vastustajat ovat sitä haukkuneet. Merkin suunnitellut taiteilija Gerald Holtom hyödynsi käsilippuihin perustuvaa merkinantojärjestelmää. Rauhanmerkki muodostuu sanojen nuclear disarmament (ydinaseriisunta) alkukirjaimista, vaikka Holtom itse sanoikin myöhemmin sen esittävän häntä levittelemässä käsiään avuttomana.

Merkille ei ole koskaan haettu tekijänoikeuksia, ja sitä on käytetty niin sodan vastustamisessa kuin tupakkamainoksissakin. Tarkkana saa kuitenkin olla, sillä keskimmäisen jalan puuttuminen tekee merkistä mersun johtotähden.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...