Jätteet kertovat muinaisten roomalaisten elämästä

Tuhkan alle hautautuneen Herculaneumin alta löytynyt jätesäiliö kertoo muinaisten roomalaisten arjesta, muun muassa heidän ruokavaliostaan.

lauantai 25. kesäkuuta 2011 teksti James Owen, National Geographic News

Monia voi yököttää ajatus satojen ihmisjätöksiä sisältävien säkkien läpikäymisestä, mutta juuri sitä tutkijat tekevät nyt suurella innolla Italiassa.

Harvinainen jätelöytö kertoo uusia asioita muinaisen Rooman valtakunnan arjesta.

Itse asiassa 2 000 vuotta vanha uloste "ei ole yhtään ällöttävää", sanoo Rooman historiaa tutkiva Andrew Wallace-Hadrill. "Se ei edes haise yhtään. Se on aivan kompostoitunutta."

10 tonniä jätettä

Napolin lähettyviltä, muinaisen Herculaneumin alta, on kaivettu esiin kymmenen tonnia jätettä.

Asunnoista ja liikkeistä viemäreitä pitkin kammioon valunut jätekasa on tutkijoiden mukaan suurin roomalaisen ajan roska- ja jätöslöytö. Se hautautui muun Herculaneumin ja kuuluisan naapurikaupungin Pompejin tavoin Vesuviuksen purkaustuotteisiin vuonna 79.

Jätteen seasta on löytynyt nähtävästi jostakin liikkeestä hävinneitä koruja, kolikoita ja puolijalokiviä sekä särkyneiden lamppujen ja astioiden kaltaisia poisheitettyjä tavaroita, sanoo Wallace-Hadrill, joka johtaa Packard Humanities Instituten alaista Herculaneumin konservointihanketta.

Koska orgaaninen materiaali on peräisin kauppiaiden ja käsityöläisten kansoittamalta alueelta, se paljastaa, mitä muinaisen Rooman tavalliset kaduntallaajat ovat pistelleet poskeensa tässä rannikkokaupungissa, sanovat hankkeen tutkijat, jotka ovat tehneet yhteistyötä Roomassa toimivan British Schoolin sekä Napolin ja Pompejin arkeologiaviranomaisten kanssa.

Kalaa, viikunoita, fenkolia

Siemenet, luut, kuorenpalat ja muut jäännökset viittaavat siihen, että Herculaneumin asukkaiden monipuoliseen ruokavalioon sisältyi esimerkiksi kanaa, lammasta, kalaa, viikunoita, fenkolia, oliiveja, merisiiliä ja nilviäisiä.

"Tämä oli kaupungin tavallisten asukkaiden perusruokaa", sanoo Wallace-Hadrill.

"Se on oikein hyvä ruokavalio, jota kuka tahansa lääkäri voisi suositella", hän lisää.

Rooman yläluokan herkuista, esimerkiksi täytetyistä unikeoista (muuan jyrsijälaji), tiedetään historiankirjoitusten ansiosta paljonkin, mutta tavallisten roomalaisten ruuasta on tiedetty varsin vähän, toteaa Wallace-Hadrill.

"On oikein hyvä saada vihiä sen ajan perusruuista."

"Törky" kertoo roomalaisten elämästä

Maanalaista kammiota, joka on noin 70 metriä pitkä, metrin leveä ja pari kolme metriä korkea, arveltiin ensin Herculaneumin viemärijärjestelmän osaksi, mutta siitä ei löytynyt ainuttakaan poistoaukkoa.

"Kaikki käymäläjätteet ja muu viemäriin viskattu kertyi säiliöön ja kompostoitui sinne kuten septitankissa", selvittää Andrew Wallace-Hadrill.

Oxfordin yliopiston Mark Robinson johti ryhmää, joka kaivoi jätteen ylös ja seuloi sen läpi sarjalla erikokoisia siivilöitä.

Ensimmäiseen siivilään jäivät astioiden ja luiden kaltaiset suuret esineet. Seuraavaan taas siementen ja pähkinöiden kokoiset löydöt.

"Tällä lailla vaihe vaiheelta etenemällä saa selville aina vain enemmän tietoa", sanoo Andrew Wallace-Hadrill.

Muinaisten roomalaisjätösten tulevissa mikroskooppianalyyseissa saattaa hänen mukaansa vielä löytyä jälkiä bakteerien tai loisten aiheuttamista sairauksista.

Tutkijat ovat viime vuosikymmenen aikana säkittäneet ulostetta 774 säkkiin, joista vasta 70:n sisältö on ehditty tutkia.

"Jos jokaista yksityiskohtaa tutkisi perusteellisesti, siihen menisi koko ikä", sanoo Wallace-Hadrill.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...