Roomalaisten rajamuurit pitivät barbaarit loitolla

Roomalaiset pitivät kaikkea Rooman valtakunnan ulkopuolella sijaitsevaa barbaarien maana, jota kutsuttiin nimellä Bar­baricum. Barbaarit tarvitsivat luvan Rooman rajojen ylittämiseen.

torstai 27. syyskuuta 2012 teksti Karen Gunn, päätoimittaja, National Geographic Nordic

Roomalaisten silmin nähtynä meidän esivanhempamme olivat barbaareja. Heidän mielestään Rooman valtakunnan ulkopuolella oli pelkkää "Barbaricumia" – alkukantaisia alueita, jotka eivät kuuluneet sivistyneen maailman piiriin. Ja vaikka muuallakin oli mahtavia kaupunkeja ja kehittyneitä kulttuureja, niin ehkä roomalaiset osin olivat oikeassa.

Koko laajan Rooman imperiumin alueelle perustettiin tieverkosto, joka kulki pohjoisen Britanniasta Afrikan Välimeren-rannikolle. Tiet helpottivat kuljetuksia, hallintoa ja valtakunnan sisäistä kaupankäyntiä. Kaikkiin vallattuihin provinsseihin rakennettiin kaupunkeja, joissa oli selkeä katuverkosto, juoksevaa vettä tuovia akvedukteja, kylmällä ja lämpimällä vedellä varustettuja kylpylaitoksia, viemäröityjä käymälöitä, julkisia rakennuksia ja amfiteattereita.

Roomalaiset saivat kulkea vapaasti ympäriinsä ja nauttia kukoistavasta, rahatalouteen perustuvasta kaupasta kaupunkien toreilla. Sen sijaan barbaarit tarvitsivat erityisen luvan (ja joskus myös aseellisen vartion) saadakseen ylittää rajan ja myydä tavaroitaan Rooman valtakunnan toreilla. Tilanne muistuttaa jossain määrin nykyistä Euroopan unionin alueella tapahtuvaa vapaakauppaa.

Artikkelissa, jonka voit ladata itsellesi tästä, käsitellään valtavaa roomalaiset barbaareista erottanutta rajajärjestelmää. Oliko rajamuurien tarkoitus pitää vihamielisten barbaarien joukot poissa Rooman valtakunnasta, vai oliko sillä jokin muu tehtävä?

Kun napsautat Lataa-painiketta, saat Rooman rajoilla -artikkelin pdf-tiedostona. Artikkelin lataaminen edellyttää, että liityt natgeo.fi-sivuston jäseneksi. Jäseneksi liittyminen on ilmaista ja se vie vain hetkisen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...