talviaika

Talviaika: Kelloja siirretään nyt

Talvi lähestyy ripein askelin. Kylmyyden ja pimeyden lisääntyessä pitää taas siirtää kelloja tunti taaksepäin – nyt nimittäin vaihdetaan kesäajasta takaisin talvi- eli normaaliaikaan.

torstai 26. lokakuuta 2017 teksti Babak Arvanaghi / Tieteen Kuvalehti

Talviaika on normaaliaika

Talviaika, milloin?
Talviaika, milloin?

Kesäaikaa oli kokeiltu jo aiemminkin, mutta pysyvästi siihen siirryttiin useissa Euroopan maissa vuonna 1980 – Suomessa vuonna 1981. Niin sanottu talviaika on oikeasti normaaliaika, josta kesäaika poikkeaa tunnilla. Alun perin kesäaika otettiin käyttöön sähkön säästämiseksi, koska kesäaika toi lisää valoisia tunteja sille ajalle, kun ihmiset ovat hereillä.

Talviaika käytössä maaliskuuhun saakka

Euroopan komissio määrää, milloin kesäajasta siirrytään talviaikaan ja päinvastoin. Talviaika alkaa lokakuun viimeisenä sunnuntaina, jolloin kelloja siirretään tunti taaksepäin Suomen aikaa kello 3.00 aamuyöstä. Kesäaikaan siirrytään jälleen maaliskuun viimeisenä sunnuntaina.

Ajan vaihtuminen koettelee lehmiä

Lehmä tottuu helposti tiettyyn aikatauluun. Jos lehmät lypsetään joka päivä samaan aikaan ja sitten yhtäkkiä ajankohta aikaistuu tai myöhäistyy tunnilla, lehmät stressaantuvat. Se taas näkyy maidontuotannossa.

Aina kesäaikaa?

Erään brittitutkijan mukaan pitäisi kokonaan luopua normaaliaikaan siirtymisestä ja sen sijaan pysyä kesäajassa vuoden ympäri. Se merkitsisi lisää auringonpaisteisia tunteja, mikä taas olisi hyväksi terveydelle.

Aikaa vaihdetaan lähinnä länsimaissa

© Wikipedia

Lähes koko Eurooppa ja Pohjois-Amerikka siirtävät kelloja kesäajan ja talvi- eli normaaliajan välillä. Muissakin maanosissa on kuitenkin maita, joissa kesäaika on käytössä.

Yllä olevasta kartasta näet, missä maissa kelloja siirrellään. Napsauttamalla karttaa saat sen esiin suurempana.

  • Sininen: Kesäaika pohjoisella pallonpuoliskolla.

  • Oranssi: Kesäaika eteläisellä pallonpuoliskolla.

  • Tummanharmaa: Ei ole koskaan vaihdettu talviajasta kesäaikaan.

  • Vaaleanharmaa: Vaihdettu aiemmin talviajasta kesäaikaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...