Viikingit ryöstelivät Englannin luostareita

Pienelläkin muinaismuistolla voi olla suuri merkitys. Sauvan nuppi osoittaa, että tanskalaisviikingit tekivät ryöstöretkiä Englantiin. Muun muassa luostareista viedyt arvoesineet toivat arvostusta kotimaassa.

keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Amatööriarkeologi Peter Freese törmäsi toukokuussa 2011 metallinilmaisimineen onton esineen jäännöksiin Großenwiehessä Pohjois-Saksassa. Esine oli valmistettu kullatusta hopeasta, siinä oli tyyliteltyjä eläinkuvia, ja sen laki oli koristettu rautaisella angloirlantilaisella ristillä.

Kaksi kertaa sormustimen kokoinen ”nuppi” on todennäköisesti peräisin piispansauvasta, ja se on samalla ensimmäinen todiste siitä, että Etelä-Jyllannin viikingit ottivat osaa Englantiin suuntautuneisiin ryöstöretkiin.

”Sellaista ei ole koskaan aiemmin löytynyt näiltä seuduilta”, sanoo schleswigiläinen arkeologi Martin Segschneider. Risti auttoi tutkijoita löydön alkuperän paikallistamisessa. Esine on peräisin 700-luvun lopulta, jolloin viikingit tekivät ensimmäiset ryöstöretkensä Brittein saarille.

Vuonna 793 viikingit ryöstivät Lindisfarnen luostarin ja sen jälkeen monia luostareita Etelä-Englannista Hebrideille. Ryöstösaalis oli lähinnä jalometallista kirkkoesineistöä, joka toi omistajalleen arvostusta ja hyvinvointia kotimaassa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...