Viikinkiaseiden kierrätyskeskus?

Englannissa tehty viikinkiaikainen löytö viittaa siihen, että skandinaavien kierrätysinto saattaa olla perua sotaisilta esivanhemmilta.

maanantai 17. toukokuuta 2010 teksti James Owen, National Geographic News

Isossa-Britanniassa tehdyt kaivaukset viittaavat siihen, että kuuluisat viikingit, joista monet asettautuivat keskiajalla asumaan Englannin itä- ja pohjoisosiin, luottivat sodassa kierrätysaseisiin.

Yorkista löydettiin paikka, jossa metallia on työstetty 1000-luvulla. Fulfordin taistelun perinneseuran (Fulford Battlefield Society) perustaja Charles Jones, joka myös johti historianharrastajien tekemiä metellietsintöjä, uskoo, että siellä toimi keskiajalla aseiden kierrätyskeskus, jonne viikingit toivat taistelussa vaurioituneet aseensa. Aseet kunnostettiin ja käytettiin uudelleen.

Löytö käsittää satoja rautaesineitä, kirveitä, miekan osia, nuolenkärkiä, sulaneita rautakappaleita ja ahjon jäännöksiä.

York Press -lehdelle Jones kertoi, että paikalta löydettiin lukuisia ahjon pohjia, jonne oli kertynyt sulanutta rautaa, kun aseita taottiin uudelleen.

"Rautalöydöt tukevat teoriaa siitä, että metallia kerättiin ja käytettiin uudelleen aivan taistelukentän vierssä", sanoo Jones.

Metalliesineet kerättiin talteen

Taistelukentän läheltä tehtyjä löytöjä tutkitaan Yorkin yliopistossa. Arkeologi Søren Sindbæk uskoo, että röntgentutkimuksissa saadaan selville, ovatko ruostuneet esineet pohjoisten seppien työtä. Viikinkien työstämissä esineissä nimittäin käytettiin sekä pehmeää rautaa että kovaa terästä.

"Viikingit olivat erittäin taitavia seppiä", sanoo Sindbæk. "Heidän aseensa erottuvat, sillä he työstivät rautaa erikoisella tavalla."

"Kaikki metallit olivat arvokkaita ja ne käytettiin uudelleen", lisää Sindbæk. Olipa voittaja sitten kuka tahansa, taistelupaikalta kerättiin talteen kaikki metalliesineet."

Sindbækin tiedossa ei ole muita taistelukenttiä, joilta olisi löytynyt merkkejä viikinkien harrastamasta kierrätyksestä, mutta viikinkiajalta on muita löytöjä, jotka osoittavat, että metallia ja muuta materiaalia kierrätettiin", kertoo Sindbæk.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...