10 paikkaa, joissa on käytävä vuonna 2016

MATKAOPAS: Rion olympialaiset, tosielämän Viidakkokirja ja Afrikan parhaiten säilynyt salaisuus. Tässä kymmenen kohdetta, joissa sinun kannattaa vierailla vuonna 2016.

tiistai 12. tammikuuta 2016 teksti Anna Dora

10. SAN SEBASTIÁN, ESPANJA

Miksi käydä? Pohjois-Espanjassa sijaitseva San Sebastián on vuoden 2016 Euroopan kulttuuripääkaupunki yhdessä Puolan Wroc?awin kanssa. Rannikkokaupunki tarjoaa runsaasti kulttuuria, kulinaarisia elämyksiä ja kauniita rantoja. Maista herkullisia pinxtos-suupaloja, jotka ovat baskien vastine tapaksille, tai nauti lasi viilennettyä punaviiniä jossakin vanhan kaupungin eli Parte Viejan monista baareista. Lähde aurinkoisena päivänä kävelylle valkoiselle rantapromenadille, jolta voi nauttia näkymistä Urgull-vuorelle, ja ihastele rannikolla kohoavia upeita rantapalatseja.

Mitä muuta olisi tarjolla? San Sebastián sijaitsee Baskimaassa Gipuzkoan maakunnassa, ja se on vain yksi Baskimaan monista kiehtovista kaupungeista. Tutustu Baskimaan kahteen muuhun maakuntaan, Álavaan ja Biscayhin, jotka molemmat tarjoavat viehättäviä vanhoja kaupunkeja, modernia taidetta ja arkkitehtuuria. Käy esimerkiksi Biscayn maakunnassa sijaitsevassa Bilbaossa, jossa voit vierailla kuuluisassa Guggenheimin museossa tai nauttia kupillisen kahvia kuuluisalla Plaza Nuevan aukiolla paikallisten elämänmenoa seuraillen.

**## 9. RIIKA – LATVIA

Miksi käydä? Tänä vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta rautaesiripun repeämisestä, ja entinen kommunistikaupunki Riika on nykyisin kiehtova pääkaupunki, joka tarjoaa upeaa kulttuuria, uutta infrastruktuuria ja modernia arkkitehtuuria. Tutustu Riian vanhankaupungin baareihin, maista perinteistä latvialaista sklandrausis-piirakkaa jossakin Riian monista ravintoloista tai kiipeä Pyhän Pietarin kirkon torniin nauttimaan mahtavista näköaloista yli kaupungin.

Mitä muuta olisi tarjolla? Kaipaatko pientä syrjähyppyä pois kauniista Riiasta? Harkitse siinä tapauksessa Baltian paratiisia, Jurmalaa. Jurmala on kuulu kauniista hiekkarannoistaan, sadunomaisista koivumetsistään ja Jomas ielasta, joka on hienojen paikallisten myymälöiden ja kahviloiden reunustama rantakatu.**

**## 8. MARSEILLE – RANSKA

Miksi käydä? Ranska isännöi tänä vuonna jalkapallon EM-kisoja, ja jos olet maailman suosituimman pallopelin kannattaja, mieltäsi ehkä jo kutkuttaa ajatus pääsystä kisoihin. Yhtenä suuren urheilutapahtuman näyttämöistä toimii Ranskan helmi Marseille. Kaupunki on todellakin käynnin väärti – myös senkin jälkeen, kun tuomarin pilli on puhaltanut viimeisen kerran.

Marseille on kehittynyt muutamassa vuodessa yhteiskuntaongelmaisesta satamakaupungista maanläheiseksi ja eloisaksi kaupungiksi, joka huokuu kukoistavaa kulttuuria ja merellistä satamatunnelmaa. Nauti mahtavista merimaisemista, kiertele vanhan sataman kalatorilla tai poikkea Noaillesin eksoottisilla markkinoilla, jotka tarjoavat kurkistuksen toiseen maailmaan. Markkinoilla on kaupan muun muassa värikkäitä tekstiilejä, mausteita ja eksoottisia raaka-aineita.

Mitä muuta olisi tarjolla? Marseille tarjoaa rajattomasti nähtävää ja koettavaa, mutta jos haluat kuitenkin jatkaa matkaa, suuntaa Cannesiin, joka maanläheisestä Marseillesta poiketen pursuaa kimallusta, luksusta ja juhlahumua. Jos mielesi tekee ottaa aurinkoa, siihen tarjoutuu mahdollisuus upeilla Plage du Midin ja Plage de la Boccan rannoilla.**

**## 7. HAKODATE – JAPANI

Miksi käydä? Hakodate on satama ja kaupunki, jotka sijaitsevat Japanin pohjoisimmalla pääsaarella, Hokkaidolla. Hakodate valittiin viime vuonna Japanin viehättävimmäksi kaupungiksi, ja syyn ymmärtää helposti! Hakodate tarjoaa nimittäin upeaa luontoa, kulinaarisia elämyksiä ja historiallisia monumentteja. Maista esimerkiksi mustekalan musteesta valmistettua jäätelöä tai ihastele auringonlaskua Hakodate-vuorelta. Vuonna 2016 kaupunkiin pääsy helpottuu, sillä maaliskuun lopussa avataan tuliterä junarata, joka yhdistää Tokion suoraan Hokkaidon saareen.

Mitä muuta olisi tarjolla? Hokkaido tarjoaa runsaasti unohtumattomia elämyksiä ulkoilua rakastaville. Japanin toiseksi suurimmalla pääsaarella on toimivia tulivuoria, haastavia vaellusreittejä ja kauniita lumimaisemia. Talvella voit viilettää alas vuortenrinteitä suksilla, ja kesällä puolestaan voit lähteä vaeltamaan reiteille, jotka lukeutuvat maailman kauneimpiin.**

6. PERIYARIN KANSALLISPUISTO – INTIA

Miksi käydä? Keväällä saa ensi-iltansa Rudyard Kiplingin klassikkoteokseen Viidakkokirja perustuva elokuva vaikuttavine tietokonetehosteineen ja Hollywood-spektaakkeleineen. Jos haluat kokea Viidakkokirjan tunnelman todellisempana, suosittelemme pistäytymistä Periyarin kansallispuistossa Intian Keralassa. Kansallispuistossa pääset lähelle biisonihärkiä, villisikoja ja harvinaisia apinalajeja, ja lisäksi voit vierailla upeissa maustetarhoissa ja jättimäisillä teeviljelmillä.

Mitä muuta olisi tarjolla? Keralan osavaltiossa aika ei koskaan tule pitkäksi. Jos kyllästyt viidakon alkeelliseen elämään, voit paeta Varkalan idyllisille hiekkarannoille, jotka levittäytyvät korkean kallion juuressa. Retki Munnarin kukkuloille on myös elämys. Siellä voit vaellella kaikessa rauhassa teeviljelmien ja vesiputousten lomassa. Jos kaipaat kulttuuria, tutustu Keralan sykkivään pääkaupunkiin Trivandrumiin, joka tarjoaa niin viktoriaanisia museoita kuin mykistäviä hindutemppeleitäkin.

**## 5. TEHERAN – IRAN

Miksi käydä? Iranin pääkaupunki Teheran tunnetaan Iranin sydämenä ja sieluna. Iranin suhteet länsimaihin ovat parantuneet sen jälkeen, kun Iran solmi ydinsopimuksen viime vuonna. Ympäröivä maailma onkin alkanut kohdistaa katseensa Teheraniin ja sen kukoistavaan kulttuuriin. Vieraile jossakin kaupungin vilkkaista basaareista, ota nokoset puistossa kirsikkapuun katveessa tai inspiroidu modernista taiteessa jossakin kaupungin monista taidegallerioista.

Mitä muuta olisi tarjolla? Iranissa on useita ilmastovyöhykkeitä, ja siksi sen kulttuuri ja maisema ovat hyvin vaihtelevia. Jos kammoksut Teheranin suurkaupungin vilinää, uppoudu Persian suurvaltakauden kulttuuriperinnön tutkimiseen. Käy esimerkiksi Farsin maakunnassa, jossa Aikhaimenidien hallitsijasuku piti valtaa Persiassa ajalta 500 vuotta eaa. lähtien.

Jos pidät pölyisten historiankirjojen asemasta enemmän vihreydestä, Pohjois-Iranissa sijaitseva Badab-e Surt on varmasti mieluinen käyntikohde. Badab-e Surt on ainutlaatuisen upea alue, jonka värikkäät kivimuodostelmat ja kuumat lähteet tuovat mieleen Salvador Dalín maalaukset.**

**## 4. MOREMIN RIISTANSUOJELUALUE – BOTSWANA

Miksi käydä? Botswanan talouskasvu on ollut viime vuosina uskomattoman nopeaa, ja naapurimaistaan poiketen maan väestö on onnistunut suojelemaan ainutlaatuisia luonnonalueitaan. Vuonna 2016 Botswana juhlii 50. itsenäisyyspäiväänsä, joten miksi et ottaisi osaa juhlallisuuksiin? Voit aloittaa Moremin riistansuojelualueelta, joka on kauneimpia ja parhaiten säilyneitä luonnonsuojelualueita koko Afrikassa. Tutustu villeihin leijoniin Chief’s Islandilla, ihmettele virtahepoja ja krokotiileja Third Bridgessä tai vieraile Mboma Islandilla, missä pääset lähelle gepardeja ja virtahepoja.

Mitä muuta olisi tarjolla? Moremin riistansuojelualueen tarjoamien aitojen safarikokemusten lisäksi voit kansallispuiston liepeillä kurkistaa paikallisten botswanalaisten elämään maan suurimmassa kaupungissa Gaboronessa. Pääkaupungin asemasta huolimatta Gaborone on rento ja maanläheinen kaupunki, jossa asiat etenevät omalla painollaan. Koe aidot afrikkalaiset markkinat, joilla on tarjolla kaikkea hiuslisäkkeistä tuoreisiin vihanneksiin, tai tutustu paikallisten elämään Gaboronen eri lähiöissä.**

**## 3. KOROR – PALAU

Miksi käydä? Koska pian voi olla liian myöhäistä! Koror on Palaun saarivaltion pääkaupunki. Palau sijaitsee 500 kilometriä itään Filippiineiltä, ja se muodostuu kuudesta saariryhmästä, joihin kuuluu yli 300 tuliperäistä saarta. Ilmastonmuutoksen vuoksi Palaun olemassaolo on vaakalaudalla. Merenpinta nousee, koralliriutat katoavat, ja hallitsematon liikakalastus uhkaa sekä merenpohjaa että sen eläimistöä. Jos mielesi tekee nähdä Palau, kannattaa ehkä matkustaa tänä vuonna.

Pääkaupunki Koror tarjoaa mahdollisuuden osallistua monenlaiseen turisteille suunnattuun toimintaan. Voit snorklata koralliriutoilla, sukeltaa haiden kanssa tai matkustaa veneellä Milky Wayhin, jossa annettavien luonnollisten mutakylpyhoitojen väitetään nuorentavan 10 vuotta. Jos pysyttelet mieluummin kuivalla maalla, voit nauttia palvelusta viihtyisissä ravintoloissa, myymälöissä ja museoissa.

Mitä muuta olisi tarjolla? Jos kaipaat lisää ajanvietettä, tutustu Palaun muihin saariin. Lähde kanoottiretkelle Rocks Islandsille tai pistäydy Peleliun korallisaarella, jossa Yhdysvallat ja Japani kävivät keskenään merkittävän taistelun toisessa maailmansodassa.**

**## 2. TRINIDAD – KUUBA

Miksi käydä? Yhdysvaltojen normalisoitua suhteensa Kuubaan vuosi sitten monet ovat alkaneet pelätä, että Kuuban aito viehätysvoima haihtuu pikku hiljaa. Siksi Kuubaan kannattaa matkustaa tänä vuonna, ennen kuin naapurivaltion vaikutus alkaa näkyä.

Trinidadin kaupunki kivettyine katuineen ja hevoskärryineen on aitoakin aidompi kuubalaiselämys. Harhaile vanhassakaupungissa ja seuraa, miten kuubalaisperheet viettävät kaduilla aikaa dominoa pelaillen. Maistele rommia ja sikaria kauniilla Plaza Mayorin aukiolla ja anna kuubalaisen kitara- ja laulumusiikin hivellä korviasi.

Mitä muuta olisi tarjolla? Trinidadin läheisyydessä on lukuisia kiehtovia luonnonalueita. Vieraile Karibianmeren upeimmilla paratiisirannoilla, ihastele kuubalaismaisemaa hevosen selässä, anna Salto del Caburnín vesiputousten viilentää oloasi tai lähde vaellusretkelle Parque el Cubanoon.**

1. RIO DE JANEIRO – BRASILIA

Miksi käydä? Rio de Janeiro on kuulu värikkäistä karnevaaleistaan ja hienoista hiekkarannoistaan. Tänä vuonna Brasilian toiseksi suurin kaupunki liputtaa kuitenkin urheilulle, sillä se toimii kesäolympialaisten näyttämönä motolla ”Live your passion”. Maltammeko siis odottaakaan sitä, että jo muutenkin juhlia rakastava kaupunki räjähtää juhlatunnelmaan ja väreihin?

Mitä muuta olisi tarjolla? Vaikket innostuisikaan urheilusta ja olympialaisten mukanaan tuomista väkijoukoista, älä silti jätä tutustumatta värikkääseen kaupunkiin. Vieraile Corcovado-vuorella kuuluisalla Kristus-patsaalla, joka valittiin vuonna 2007 yhdeksi maailman seitsemästä ihmeestä, kiertele lähellä sijaitsevissa upeissa luonnonpuistoissa tai antaudu samban ja bossa novan rytmeihin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...