Arolle kasvoi suurkaupunki

Astana, Kazakstanin uusi pääkaupunki, syntyi keskelle Keski-Aasian aroa ja houkuttelee nyt menestystä tavoittelevia nuoria.

tiistai 28. helmikuuta 2012 teksti John Lancaster

Kazakstanin uudesta pääkaupungista ei puutu ainakaan jännittäviä rakennuksia, joista osaa kuvaavat parhaiten niiden paikalliset lempinimet: banaani, seitsemän tynnyriä, sytkäri. Yksi näyttävistä rakennuksista, kansallismonumentti nimeltä Baiterek, ei kuitenkaan ole saanut lempinimeä, koska se ei yksinkertaisesti muistuta mitään. Ainakaan mitään tällä planeetalla olevaa.

Baiterek, joka tarkoittaa kazakin kielellä ”korkeaa poppelia”, on lähes sata metriä korkea torni, jota tukee valkoiseksi maalattu teräskehikko. Tornin huipulla on kullanvärinen lasipallo. Rakennuksen juuressa olevan kirjoituksen mukaan monumentti edustaa kazakkien myyttistä tarinaa Samrukista, linnusta, joka munii joka vuosi kultamunan eli Auringon valtavan elämänpuun latvaan.

Rakennuksen suunnittelija on itse Nursultan Nazarbajev, terästyöläisestä teräsmieheksi muuttunut mies, joka on johtanut maata siitä lähtien, kun se itsenäistyi Neuvostoliitosta vuonna 1991. Hänen väitetään hahmotelleen alkuperäiset piirustukset ensin paperiserviettiin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...