Ennen niin elegantti detroitilainen Lee Plaza -asuinkerrostalo on nyt graffitimaalarien koristelema.

Galleria: Detroitin rappio

Detroitin autioituneet tehtaat, koulut, asuintalot ja teatterit heijastavat Yhdysvaltain hidasta teollista alamäkeä. Luonnon ja entropian mahtavat voimat ovat astumassa ruoriin ja muovaamassa vanhaa autokaupunkia uuteen uskoon.

perjantai 13. heinäkuuta 2012

Detroitin autioituneet tehtaat, koulut, asuintalot ja teatterit heijastavat Yhdysvaltain hidasta teollista alamäkeä. Siinä missä muut näkevät lopun, minä näen kuitenkin uuden alun. Luonnon ja entropian mahtavat voimat ovat astumassa ruoriin ja muovaamassa vanhaa autokaupunkia uuteen uskoon. Nämä kuvat ovat minun elegiani menneisyydelle. Kuva: Andrew Moore

Vuonna 1917 rakennetussa Cass Technical High Schoolissa riehui tulipalo vuonna 2007, minkä jälkeen se on ollut vandaalien temmellyskenttää, kuten kemianluokan epäjärjestyksestäkin voi nähdä. Opiskelijat siirtyivät naapuritontin uuteen rakennukseen jo vuonna 2005.

Dearborniin Fordin River Rougen tehtaan maille ruosteisten raiteiden ja masuunin väliin kasatut murskatut autot symboloivat osuvasti Detroitin metropolialueen teollisuuden vuosikymmeniä jatkunutta rappiota.

River Rougen tehdasalueella oli sata mailia omaa junarataa, sähkölaitos, rahtilaitureita ja terästehdas. Tässä 1900-luvun amerikkalaiskapitalismin symbolissa valmistettiin autoja kymmenien vuo­sien ajan, mutta venäläinen Severstal-teräsyhtiö osti Rouge Steelin vuonna 2004.

Fordin Highland Parkin tehtaan suunnitteli detroitilaisarkkitehti Albert Kahn. Tehtaalla otettiin ensimmäisenä autotehtaana käyttöön liukuhihna vuonna 1913. Nyt alue on osin varastona, osin luonnon armoilla.

Valaistu holvikaari tuo lämpöä hylätyn United Artists -elokuvateatterin luolamaiseen saliin ja ammoin upean urkuparven koristeseinään. Detroitin sinfoniaorkesteri äänitti teoksiaan täällä vuosina 1978–1983.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...