Yö on laskeutunut tunnetusti hyvin valaistuun kaupunkiin, joka levittäytyy valtavan ja osin vaarallisen maanalaisen labyrintin päälle.

Galleria: Pariisin alamaailma

Mitä siellä tehdään? Työskennellään, maalataan, juhlitaan ja tutkitaan tunneleita.

torstai 17. helmikuuta 2011

Mitä siellä tehdään? Työskennellään, maalataan, juhlitaan ja tutkitaan tunneleita. Kuvat: Stephen Alvarez

Kaupungin tarkastaja laskeutuu kuilua pitkin kaivokseen tarkistamaan sen kuntoa.

Tarkastaja Xavier Duthil tarkistaa kaivosmiesten 1800-luvun alussa pystyttämän kalkkikivipylvään kunnon. Jos se pettäisi, alas voisi tulla muutakin kuin katto. Vuonna 1710 Notre Damen alle hautoja kaivaneet työläiset löysivät 17 vuosisataa vanhemman ja koristeellisemman pylvään, jonka Seinen laivurit pystyttivät gallialaisroomalaiseen Lutetiaan. Nyt Cluny-museossa näytteillä oleva löytö oli ensimmäinen, joka yhdisti kuvia gallialaisten jumalten nimiin.

Kuumat rytmit täyttävät Chez Georgesin holvikattoisen kellarin Saint-Germain-des-Prés’ssä. Koska pinnalla on ahdasta, monet yökerhot ja ravintolat laajentavat toimintaansa alaspäin ja houkuttelevat ihmisiä entisiin viinikellareihin.

Pariisin katakombien siistien kallo-, sääri- ja reisiluupinojen takana vallitsee luiden kaaos. Kaupunki kaivautti 1700- ja 1800-luvuilla ylitäysistä hautausmaista ylös miljoonia luurankoja, jotka kipattiin yön pimeydessä vanhoihin kaivoksiin.

Vapautta rakastavat Yopie ja Dominique palaavat hylättyä junatunnelia pitkin sukellusretkeltä veden täyttämästä kaivoksesta. ”Pinnalla on liikaa sääntöjä”, Yopie sanoo. ”Täällä teemme mitä lystäämme. Missä muualla se onnistuisi?”

Tulitaiteilija Louis viihdyttää yleisöään vanhassa kaivoksessa. Pariisin perustusten alla kiemurtelee yli 300 kilometriä kaivostunneleita, joista lähes kaikkiin on pääsy kielletty, mutta niissä järjestetään silti juhlia.

Taiteilija Michel Chevereau (otsalamppu päässä) ja kirjailija Jack Manini (Chevereaun vas. puolella) signeeraavat romaaniaan Le Diable Vert (”vihreä paholainen”). Kirjassa yhdistellään historiaa – natsi­miehityksen aikaan vastarintaliikkeen jäsenet piiloutuivat Pariisin tunneleihin – sekä maanalaisesta vihreästä paholaisesta kertovia kansantaruja.

Kasvaessaan Pariisi levittäytyi Notre Damen liepeiltä aiemmin kaupungin ulkopuolella sijainneiden kalkkikivikaivosten päälle. Muinoin noista kaivoksista saatiin rakennuskiveä katedraaliin ja muihin rakennuksiin, mutta nyt niissä liikkuvat oikealla näkyvän opiskelijan kaltaiset katafiilit, joista jotkut ovat tehneet luolastosta omia, tarkkoja karttojaan.

Hiekkaisessa kammiossa, joka on nimetty ”rannaksi”, seinää koristaa katafiilien japanilaisen puupiirrostaitelija Hokusain tyylillä maalaama (ja uudelleen maalaama) aalto. Tällaisen teoksen tekemiseen voi mennä satoja tunteja, kun varsinaisen maalaamisen lisäksi aikaa kuluu paljon tarvikkeiden kuljettamiseen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...