Hongkong – Kiinan varjossa

Hongkong siirrettiin Kiinan alaisuuteen 15 vuotta sitten. Nyt Hongkongin asukkaat pelkäävät, että heidän identiteettinsä – ja vapautensa – on murenemassa.

torstai 14. kesäkuuta 2012 teksti Michael Paterniti

Taloustieteilijä Milton Friedmanin sanotaan lausahtaneen, että ”jos haluatte nähdä käytännön kapitalismia, menkää Hongkongiin”.

Jos kaupunkia nyt ihastelee vapaan markkinatalouden paratiisina, joka kukoistaa 15. vuotenaan Kiinan alaisuudessa, syyllistyy pahaan yksinkertaistamiseen ellei peräti väärintulkintaan täällä vallitsevista yhä pimeämmistä voimista. Silloin ei huomaa Hongkongin finanssikeskuksen kiiltokuvapinnan alla olevia jännitteitä ja suuria muutoksia.

Hongkongin alamaailma

Kaupungin alamaailmassa tapaa turvaa etsiviä ja prostituoituja; rikollisia häkellyttävän sliipattuine kampauksineen; tuhansia indonesialaisia kotiapulaisia, jotka parveilevat aina sunnuntain vapaapäivinään Victoria Parkiin, ja myös hädin tuskin toimeen tulevia ihmisiä, jotka on ahdettu jaettuihin asuntoihin eli pakastelokeroiden kokoisiin ”häkkitaloihin”.

Vaikka Hongkongin bruttokansantuote asukasta kohden on maailman kymmenenneksi paras, on myös rikkaimpien ja köyhimpien välistä kuilua mittaava Gini-kerroin listan kärkikastia.

Hongkongilaiset sanovat, että heidän kotikaupunkinsa luo nahkansa aina muutaman vuoden välein, mistä yhtenä näkyvänä todisteena voi pitää kaupungin jatkuvasti muuttuvaa siluettia.

”Me koemme kaikenlaisia suuria muutoksia, mutta emme oikein osaa nimetä niitä”, sanoo Hong Kong Memory -hanketta koordinoiva Patrick Mok.

Noin viiden miljoonan euron projektin tavoitteena on lähestyä Hongkongin identiteettikriisiä uudella vuorovaikutteisella sivustolla, joka esittelee vanhoja esineitä ja valokuvia. ”Kaupungin muutosvauhti on niin kiivas, ettei muisti pysy sen tahdissa.”

Hongkong on jälleen kerran muuttumassa, mutta minkälaiseksi ja kenen muovaamana?

Lue koko artikkeli Hongkongista

Napsauta alla olevaa latauspainiketta. Artikkelin lukeminen edellyttää rekisteröitymistä käyttäjäksi. Se vie vain minuutin eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...