Kolmen rotkon patohanke epäilyttää

Liftaan Fulingista Jangtsen alavirran suuntaan Jimmy-nimisen opiskelijan uuden kaupunkimaasturin kyydissä. Muistan ajan, jolloin tähän matkaan kului pari päivää jokialuksen kyydissä; nyt se taittuu kolmessa tunnissa hienolla uudella valtatiellä. Ohitamme uusiin paikkoihin siirretyt Yunyangin ja Fengjien kaupungit, ja saavumme uuteen Wu­shaniin. Vanhankaupungin alueet ovat syvällä Jangtsen vesien alla, ja uudet kaupunginosat vaikuttavat vaurailta. Seudulla on kuitenkin koettu viime vuosina maanvyöryjä, ja jotkut arvelevat patoaltaasta haihtuvien vesien muuttaneen säämalleja.

torstai 21. maaliskuuta 2013

Liftaan Fulingista Jangtsen alavirran suuntaan Jimmy-nimisen opiskelijan uuden kaupunkimaasturin kyydissä. Muistan ajan, jolloin tähän matkaan kului pari päivää jokialuksen kyydissä; nyt se taittuu kolmessa tunnissa hienolla uudella valtatiellä. Ohitamme uusiin paikkoihin siirretyt Yunyangin ja Fengjien kaupungit, ja saavumme uuteen Wushaniin. Vanhankaupungin alueet ovat syvällä Jangtsen vesien alla, ja uudet kaupunginosat vaikuttavat vaurailta. Seudulla on kuitenkin koettu viime vuosina maanvyöryjä, ja jotkut arvelevat patoaltaasta haihtuvien vesien muuttaneen säämalleja. Opiskelijoilta tulee ajoittain pysähdyttäviä päivityksiä: "Tulva on tullut kouluumme, ja se on noussut jo opetusrakennuksemme toiseen kerrokseen. Tätä edelsi jo kaksi isoa tulvaa. Yhä useammat ovat alkaneet epäillä koko Kolmen rotkon patohanketta. Sen valmistuttua Chongqingistä ja Sichuanista on tullut luonnonkatastrofialueita."

"Haluan kertoa sinulle, että vanha perheeni siirretään jonnekin Kolmen rotkon hankkeen vuoksi. En kuitenkaan tiedä, missä kyläläistemme tulevat kodit ovat…täkäläiset tietävät siirron johtuvan maanvyörymistä, vaikka viranomaiset sanovatkin, että muutto tehdään vain hyvän tulevaisuutemme takaamiseksi."

Pian matkani jälkeen Kiinan valtioneuvoston kanslia julkaisi yllättävän suorasukaisen tiedotteen, jossa myönnettiin padon "aiheuttaneen joitakin äkillisiä ongelmia, jotka liittyvät ympäristönsuojeluun, geologisten riskien torjumiseen ja siirrettyjen yhteisöjen hyvinvointiin". Kanslian mukaan uusiin turvatoimiin on ryhdytty, mutta tiedote muistuttaa siitä, ettei Kolmen rotkon pato ole koskaan lopullisesti valmis.

Maaliskuussa 2012 Chongqingissä paljastuu Kiinan suurin skandaali vuosikymmeniin. Pitkään suuresti arvostetut Bo Xilai ja Wang Lijun erotetaan kommunistisesta puolueesta ja asetetaan syytteisiin huikeista sarjoista rikoksia. Wang todetaan syylliseksi neljään rikokseen, esimerkiksi vallan väärinkäyttöön ja lahjuksien vastaanottamiseen. Bo taas sai valtion virallisen uutislähteen mukaan vastattavakseen liudan syytteitä "massiivisten lahjusten ottamisesta" "sopimattomiin sukupuolisuhteisiin". Kaikkein hurjimmasta rikoksesta tuomittiin kuitenkin Bon vaimo Gu Kailai: hänet todettiin syylliseksi brittiläisen liikemiehen murhaan.

Bo ja Wang on nimetty pitkin Kiinaa kansakunnan pahimmiksi rikollisiksi, mutta monet Chongqingin alueen asukkaat harmittelevat näiden virkamiesten lähtöä. Yksi opiskelija kertoi, että hänen chongqingiläisen koulunsa opettajat huolestuivat skandaalin alkuvaiheissa, kun Wang oltiin alustavien raporttien mukaan alentamassa kunnallisen koulutuksen johtajaksi. Nuo opettajat olivat vuosikausia pimittäneet rahaa oppilaiden maksamista lounaista, ja he pelkäsivät Wangin tekevän moisesta vilpistä lopun. Tuon oppilaani näkemyksen mukaan korruptio oli laajalle levinnyttä kaikilla tasoilla, mutta Bo ja Wang olivat sentään saaneet joitain muutoksia aikaan. "Wang sai ihmiset tuntemaan olonsa turvalliseksi ja Bo antoi meille toivoa", hän kirjoitti. "Eivät he täydellisiä olleet, mutta he tekivät oikeasti asioita."

Wangia ei lopulta siirretty muihin tehtäviin; hänet tuomittiin 15 vuodeksi vankilaan. Oppilaani päivitti koulun lounasrahojen tilanteen: "Saimme ylimääräiset rahat heti kun varmistui, ettei Wang palaisi."

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...