Sotilaan kuva hallitsee näyttämöä kansallispäivän paraatin harjoituksissa.

Kuvagalleria: Kaupungin muodonmuutos

Miten pienestä uneliaasta Singaporesta tuli yhdessä sukupolvessa korkean teknologian voimakeskus?

maanantai 6. syyskuuta 2010

Miten pienestä uneliaasta Singaporesta tuli yhdessä sukupolvessa korkean teknologian voimakeskus? Kuvat: David McLain

Sikainfluenssaepidemian riehuessa yökerhoon pyrkivien kunto tarkistettiin varmuuden vuoksi kuumemittarilla. Singapore on maailman tiukimmin kontrolloituja yhteiskuntia, joka pitää tarkasti silmällä kaikkea, mikä voisi uhata pienen valtion vaivalla hankittua vaurautta.

Roska häipyy sukkelasti keskustan pysäköintihallin lattialta. Siivoojien armeijat pitävät kaupungin käytännössä roskattomana, mutta myös tiukoista laeista on apua: Jos jää kiinni tupakantumpin tai karamellipaperin pudottamisesta, saa yli 150 euron sakon. Jos rikokseen syyllistyy uudelleen, joutuu keräämään roskia.

Singaporelaiseen unelmaan sijoittamista suunnitteleva pariskunta tutustuu 9 000 euron neliöhintaisen asunnon mukavuuksiin, joihin sisältyy jopa keinotekoinen maisema.

Huumeita vastaan taistellaan ruumiillisilla rangaistuksilla: Pieniä määriä heroiinia myyneen miehen selkää koristavat keppiselkäsaunan jäljet.

Ulkomaista työvoimaa koskevat säännöt ovat yhtä lailla tiukkoja. Palvelustytöiksi koulutetut filippiiniläis- ja indonesialaisnaiset karkotetaan maasta, jos he tulevat raskaaksi.

Vanhat hautausmaat ovat harvinaisia Singaporessa. Jerry Chua siirtää isomummonsa maallisia jäänteitä pois hautausmaan paikalle rakennettavan matkakeskuksen tieltä. Hän suojaa luut sisältävää pussia varjolla, jotta aurinko ei häiritsisi mummon henkeä.

Keskustaan rakennetaan kasinoa turisteille. Singaporelaiset saavat pelata vasta maksettuaan 60 euron maksun, jolla yritetään hillitä uhkapelaamista.

Vaikka Singaporen perinteet ovat pitkälti mennyttä, lintujen kouluttaminen laulukilpailuihin on yhä voimissaan, ja yhdestä kyyhkystä saatetaan maksaa jopa 50 000 euroa. Häkit on nostettu tankojen nokkaan, jotta niiden asukkaat saisivat nauttia raikkaasta aamuilmasta.

Reilulla 800 eurolla voi ostaa illallisen hovimestareineen 165 metriin nousevan Singapore Flyerin, maailman korkeimman maailmanpyörän, vaunussa. Sliipattu kaupunkivaltio syntyi tälle saarelle 50 vuodessa ikääntyvän Britannian siirtomaasataman alavaan ympäristöön.

Nuoret kerääntyvät Sentosa Islandin rannalle elokuviin. ”Movies by the beach” on hanke, jossa nuoria yritetään saada tapaamaan toisia nuoria ja mahdollisesti perustamaan perheitä. Hallitus on huolissaan maan alhaisista syntyvyysluvuista. Siksi vuonna 2002 aloitettiin Romancing Singapore -kampanja. Hanke yksityistettiin kaksi vuotta myöhemmin.

Vincent Tanin isoisoidän luut kaivetaan kynttilänvalossa ylös haudasta, jotta auringonsäteet eivät vahingoita kuolleen sielua. Hallitus on päättänyt, että Kwong Hou Sua Teochewin hautausmaan paikalle rakennetaan juna-asema. Tan kertoo, että hänen perheensä ei vastustanut isoisoisän luiden siirtoa. Nyt luut on tuhkattu.

Vierastyöläiset asuvat ja ruokailevat ankeissa oloissa. Eniten työvoimaa saapuu Filippiineiltä, Indonesiasta, Malesiasta, Intiasta ja Kiinasta. Noin 25 prosenttia Singaporen väestöstä on vierastyöläisiä, joilla on väliaikainen oleskelulupa.

Vierastyöläiset nukkuvat ahtaasti.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...