La Belle Seine: Joen pohjalla

Melkein joka aamu yhdeksän aikoihin Seinen pelastusviranomaiset vetävät märkäpuvut päälle ja uivat keskellä Pariisia sijaitsevan Île de la Cité -saaren ympäri.

maanantai 30. kesäkuuta 2014 teksti Cathy Newman

Pelastusviranomaiset koluavat pohjaa ja nostavat sieltä polkupyöriä, aterimia, matkapuhelimia, vanhoja kolikoita, krusifikseja, aseita ja yhdellä kierroksella myös museoluokan roomalaisen soljen.

Seinen rakastavaiset

Pont des Arts -sillan luona pelastajat nostavat vedestä avaimia, joilla lempiväiset ovat lukinneet ikuista rakkautta symboloivat lemmenlukkonsa sillan kaiteeseen. Seuraavan sillan eli Pont Neufin luona vedestä löytyy vihkisormuksia, jotka on heitetty menemään, kun avioero on vahvistettu viereisessä oikeuspalatsissa ikuisen rakkauden osoittauduttua sittenkin ohikiitäväksi.

Myös itse lemmenlukkosillan kestävyys on koetuksella lukkojen vuoksi; osa sillan kaiteesta romahti niiden painosta 8. kesäkuuta 2014.

Koska Seine on Pariisin keskusvaltimo, siihen kertyy inhimillisen kulttuurin ja ihmissuhteiden kuonaa. Joki on palvellut satoja vuosia vesiliikenteen valtatienä, vallihautana, vesihanana, jäteviemärinä ja pesuammeena. Sen sapelimainen kaari halkoo kaupunkia jakaen sen Vasempaan ja Oikeaan puoliskoon. Ennen vanhaan Seinen Vasen ranta oli boheemia aluetta ja Oikea aristokraattista, mutta aika on hionut vanhat jakolinjat näkymättömiin.

Ranskan kompassi

Itse Île de la Citén saarella, kivisen goottilaisen koristekehikon eli maailmankuulun Notre Damen katedraalin edessä, katukiveykseen on rakennettu pronssinen kompassiruusu. Tästä nollapisteestä (point zéro) mitataan Pariisin ja muiden paikkojen väliset etäisyydet. Seine taas on aivan keskellä Pariisia, sen nestemäinen sydän. ”Pariisilaisille Seine on kompassi, joka kertoo, missä kulloinkin ollaan”, sanoo taidehistorioitsija ja intendentti Marina Ferretti.

Seine on myös, kuten ranskalaiset sanovat, fluide, juokseva ja joustava myös sanan filosofisessa merkityksessä. Antaudu katoavaisuudelle ja muuttuvuudelle, se kuiskii. Mikään ei pysy ennallaan. Seineä on turha käskeä pysymään aloillaan. Seisova joki ei ole mikään joki.

Joki muuttuu vuorokauden- ja vuodenaikojen mukana. Sen virtaukset kantavat mukanaan elämän ja kuoleman hylkytavaraa – hukattuja muovileluja, karanneita ilmapalloja, tupakantumppeja (Gauloises- merkkisiä tietenkin), tyhjiä viinipulloja, joskus ruumiitakin – kun ne pyörivät, kuohuvat, tulvivat ja virtaavat Pariisin monumentaalisen arkkitehtuurin ohitse. Samaan virtaan ei voi astua kahdesti, sanoi Herakleitos. C’est fluide.

Artikkelisarja:

La Belle Seine Seine on paljon muuta kuin vain joki. Se on kauppatie, Pariisin soljuva sielu ja taiteellisen inspiraation lähde.

Artikkelisarjassa 'La Belle Seine' pääset matkalle Pariisiin kohtaamaan ihmiset, joiden päivittäinen elämä pyörii Seinen ympärillä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...