La Belle Seine: Laiva yli synkän virran

Eric Piel, entinen Pariisin keskustan sairaaloiden psykiatrian ylilääkäri, on yhdessä lääkärien, hoitajien, potilaiden ja arkkitehdin kanssa avannut kelluvan psykiatrian klinikan Seinen rannalle. Hän pitää jokea Pariisin kauneimpana bulevardina.

maanantai 30. kesäkuuta 2014 teksti Cathy Newman

”Seine on Pariisin kaunein puistokatu”, sanoo Eric Piel, entinen psykiatrian ylilääkäri, joka asuu Orionilla. ”Ajattelin, että miksipä kokemusta ei suotaisi muillekin, etenkin mielisairaille, jotka ovat kaikkein syrjäytyneimpiä tavallisesta arjesta?”

Piel suunnitteli kelluvan psykiatrian klinikan, joka olisi avoin, mutta suojainen. Lääkärit, hoitajat ja potilaat tekivät yhteistyötä arkkitehdin kanssa, ja neljä vuotta sitten lasiseinäinen Adamant vihittiin käyttöön.

Aggressiot hävisivät

Potilaita tulee klinikalle kahville, välipalalle, juttelemaan hoitohenkilökunnan kanssa, tekemään taidetta tai vain nauttimaan näköalasta. Heti ensimmäisestä päivästä lähtien aggressiot hävisivät. Miksi? Kenelläkään ei ole varmaa selitystä, sanoo klinikan johtaja Jean-Paul Hazan. ”Ehkäpä laivan keinuva liike vaikuttaa asiaan”, ehdottaa ylihoitaja Jacqueline Simonnet.

”Perinteisesti mielisairaalat pantiin katseilta piiloon”, Hazan sanoo. ”Siellä ihmiset katosivat lukittujen ovien taa. Täällä sen sijaan kaikki on avointa. Potilaat täällä ovat hyvin sairaita, mutta täällä ei ole koettu lainkaan väkivaltaa.” Hän vaikenee hetkeksi. ”Luulen, että se on muuttanut myös meitä, mutta en osaa sanoa miten.”

Avoimet tilat

Vuodenaikojen kulku näkyy rannan neljästä mulperipuusta. Syksyllä ne kellastuvat, talvella ne ovat lehdettömiä, keväällä vaaleanvihreitä ja kesällä tummanvihreitä. Merimetso ui laivan ohi kuin luonnon uljaudesta muistuttaen. Joesta heijastuva valo täplittää laivan sisätiloja, jotka ovat avoimia. Simonnet kuvaa tilaa fluidiksi.

Lasi häivyttää rajan sisä- ja ulkotilan välistä. Samalla se häivyttää ainakin vertauskuvallisesti rajan niiden ja meidän välistä – syrjäytyneiden mielisairaiden ja normaaliksi oletettujen ihmisten väliltä. ”Olemme kaikki samassa veneessä”, tiivistää Adamantin suunnitellut arkkitehti Gérard Ronzatti. j

Artikkelisarja:

La Belle Seine Seine on paljon muuta kuin vain joki. Se on kauppatie, Pariisin soljuva sielu ja taiteellisen inspiraation lähde.

Artikkelisarjassa 'La Belle Seine' pääset matkalle Pariisiin kohtaamaan ihmiset, joiden päivittäinen elämä pyörii Seinen ympärillä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...