Singaporen malli

Lee suunnitteli kiitellyn ”Singaporen mallin”, jonka avulla pinta-alaltaan Tampereen kokoisesta monietnisestä maasta, jolla ei ole luonnonvaroja, kehittyi varsinainen Singapore Oy. Hän houkutteli ulkomaista pääomaa rakentamalla viestintä- ja kuljetusinfrastruktuurin, tekemällä englannista maan virallisen kielen ja luomalla supertehokkaan hallinnon. Korkeimman tason virkamiehille alettiin maksaa samantasoista palkkaa kuin yritysjohtajille ja korruptiota kitkettiin kunnes se hävisi.

perjantai 30. heinäkuuta 2010

Lee suunnitteli kiitellyn ”Singaporen mallin”, jonka avulla pinta-alaltaan Tampereen kokoisesta monietnisestä maasta, jolla ei ole luonnonvaroja, kehittyi varsinainen Singapore Oy. Hän houkutteli ulkomaista pääomaa rakentamalla viestintä- ja kuljetusinfrastruktuurin, tekemällä englannista maan virallisen kielen ja luomalla supertehokkaan hallinnon. Korkeimman tason virkamiehille alettiin maksaa samantasoista palkkaa kuin yritysjohtajille ja korruptiota kitkettiin kunnes se hävisi. Malli, joka on ainutlaatuinen sekoitus vallan jakamista ja tiukasti rajattuja yksilönvapauksia, on saanut seuraajia Kiinasta, Venäjältä ja Itä-Euroopasta.

Jos haluaa johtaa yhteiskuntaa, ”on ymmärrettävä ihmisluontoa”, LKY sanoo. ”Olen aina pitänyt ihmisiä eläinten kaltaisina. Konfutselaisen teorian mukaan ihmistä voi jalostaa paremmaksi, mutta minä en ole siitä vakuuttunut. Ihmistä voi kouluttaa ja laittaa kuriin.” Singaporessa tuo näkemys on tiennyt monenlaisia sääntöjä, jotka kieltävät esimerkiksi roskaamisen, jalkakäytävälle sylkemisen ja julkisen käymälän vetämättä jättämisen. Sääntöjen rikkojat joutuvat maksamaan sakkoja ja päätyvät joskus sanomalehtien sivuille. Malli on merkinnyt myös luonnostaan ahkeran kansan kouluttamista ja muuttamista kauppiaista korkean teknologian tekijöiksi muutamassa vuosikymmenessä.

Ajan mittaan singaporelaisista on tullut LKY:n mukaan ”vähemmän kunnianhimoisia ja yritteliäitä”. Siksi onkin hänen mielestään hyvä, että Singapore on ottanut vastaan niin paljon siirtolaisia Kiinasta (väestöstä jo neljäsosa on ulkomaalaissyntyisiä). Hän tiedostaa sen, että monet singaporelaiset eivät pidä siirtolaisvirrasta, etenkään korkeasti koulutetuista tulokkaista, jotka kilpailevat hyväpalkkaisista työpaikoista. Tyypillisen darwinistiseen tapaansa LKY kuitenkin kuvailee valtakunnan uusia alamaisia ”nälkäisiksi” kansalaisiksi, joiden vanhemmat ovat ”pistäneet lapset todella koville”. Jos syntyperäiset singaporelaiset ovat nyt jäämässä jälkeen, ”koska kannuksia ei isketä nahkaan”, se on heidän ongelmansa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...