Tässä näet maailman parhaat kaupungit

Pohjoismaiden pääkaupungit sijoittuvat usein kärkipäähän, kun laaditaan luetteloa maailman parhaista kaupungeista.

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Maailman parasta asuinkaupunkia ei ole helppo määrittää – ajatellaanpa vaikka mitä kaikkea viime vuonnakin tapahtui: Ateenassa mellakoitiin, arabimaiden pääkaupungit olivat sekasortoisia ja Oslossa tehtiin tuhoisa terrori-isku.

Nuo ja muut vastaavat tapahtumat saivat konsulttiyhtiö Mercerin lisäämään yksilön turvallisuuden yhdeksi osatekijäksi yli 200 kaupunkia kattavaan vuotuiseen vertailuunsa, jonka avulla yritykset voivat arvioida työvoimakustannuksia eri kaupungeissa.

Bagdad oli kokonaislistauksessa vihoviimeinen; yksilön turvallisuuden osalta Luxemburg oli ykkönen ja Helsinki jaetulla kakkossijalla Bernin ja Zürichin kanssa.

Mercer painottaa listassaan useita eri osatekijöitä, kuten koulutusta, kansanterveyttä, sensuuria, joukkoliikennettä ja kulttuuria.

Taloustieteilijät ja muut tahot taas vertailevat kaupunkeja eri kriteereillä. Kaupunkisuunnittelun asiantuntija Randal O’Toole suosittelee muuttovoittolukujen tarkastelua, sillä hän näkee suuren tulokasmäärän kertovan kohtuullisista elinkustannuksista ja yleisestä asuttavuudesta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...