Monimutkaisin matemaattisin kaavoin aseistautuneet kartografit vääntävät maapallon kaarevan pinnan litteälle paperille. He voivat esimerkiksi jakaa Maan viipaleisiin...

Kuvagalleria: Kartografiaa kuvina

Miten Maan pyöreät muodot saadaan siirrettyä paperille? Kartat ovat kautta aikojen olleet sydämen asia National Geographic Societylle. Tutustu National Geographicin karttoihin.

keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Tutustu National Geographicin karttoihin. Grafiikka: Richard Schlecht

... tai leikata sen haitarimaiseksi palkeeksi. Menetelmästä riippumatta todellisuus vääristyy ja yksityiskohdat pitävät paikkansa ainoastaan niissä kohdissa, joissa kartta sivuaa pallon kuvitteellista pintaa. Siksi sivuamispisteet pyritään sijoittamaan niihin paikkoihin, jotka halutaan esittää todenmukaisimmin. Tämä ns. oikeapintainen esitystapa hajottaa maapallon pinnan, jotta muodot ja mittakaava vääristyisivät mahdollisimman vähän.

NG:n kuukartta vuodelta 1969 esittää ensimmäisenä Kuun koko pinnan yhdellä ainoalla sivulla.

NG-kartta nimeltään Saksa ja sen lähialueet julkaistaan heinäkuussa 1944. Sitä eivät kuitenkaan käytä taistelujoukot vaan kenraali Eisenhower, pääministeri Churchill ja presidentti Roosevelt. Kartta antaa myös pohjaa Saksan miehitysvyöhykkeiden rajojen määrittelylle.

Richard E. Byrd lentää ensimmäisenä yli pohjoisnavan apunaan NG:n pääkartografin Albert Bumsteadin suunnittelema aurinkokompassi. (Magneettikompassit ovat käyttökelvottomia napojen läheisyydessä). Aurinkokompassi on ensimmäinen monista instrumenteista, joista NG:n karttaosasto myös tunnetaan.

NG:n kartografisen osaston johtava toimittaja Juan Valdes työstää Washingtonissa uutta maailmankarttaa, joka on nyt käännetty myös suomeksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...