Tutustu Islannin räjähtävään kauneuteen

Tulivuoret, jäätiköt, ihmiset ja... lampaat ovat muokanneet Islannin luontoa tuhannen vuoden ajan. Lopputulos on upea, kuten kuvista näkyy.

torstai 3. toukokuuta 2012

Ihmiset (ja lampaat) ovat vuosisatojen mittaan kuluttaneet tulivuorten ja jäätiköiden muokkaamaa maisemaa, mutta se mitä on jäljellä, on yhä sykähdyttävää.

Tulivuoret

Ne ovat rakentaneet Islannin ja pitäneet sitä Atlantin yllä ainakin 16 miljoonan vuoden ajan, ja aina muutaman vuoden välein jokin niistä poksahtaa. Vuonna 2010 Eyjafjallajökull purkautui rajusti ja pysäytti käytännössä koko Euroopan lentoliikenteen.

Jäätiköt

Niitä alkoi tulla ja mennä kolmisen miljoonaa vuotta sitten jo ennen globaalien jääkausien alkua. Nykyisin ne kutistuvat nopeasti mutta peittävät yhä korkeimpia tulivuoria.

Ihmiset

Tarinan mukaan ensimmäiset ihmisasukkaat tulivat Norjasta vuonna 874, vain kolme vuotta kahden voimakkaan tulivuorenpurkauksen jälkeen. Ennen vuotta 871 Islanti oli käytännössä tyhjä. Islantilaiset antoivat tyhjälle maalle sisältöä, mutta he myös tyhjensivät sitä. Alangoilla ja laaksoissa kasvaneet koivikot peittivät aikanaan ainakin neljäsosan maan pinta-alasta, mutta nyt niiden peitto on kutistunut yhteen prosenttiin.

Lampaat

Uudisasukkaat toivat mukanaan nautoja ja sikojakin, mutta sitten ilmasto kylmeni 500 vuodeksi ja pitkäkarvaisesta lampaasta tuli tärkein kotieläin. Kesäisin niitä laiduntaa edelleen satoja tuhansia ylänköjen avomailla.

Lue koko teksti- ja kuvareportaasi Islannista

Napsauta alla olevaa latauspainiketta. Artikkelin lukeminen edellyttää rekisteröitymistä käyttäjäksi. Se vie vain minuutin eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...