Miksi Halloweenia vietetään?

Tähän aikaan vuodesta moni suomalainenkin kovertaa kurpitsaa, koristelee taloaan hämähäkeillä ja valitsee parhaita kauhufilmejä. Halloween on rantautunut meillekin, mutta miksi kuolleita ylipäätään juhlitaan?

maanantai 26. lokakuuta 2015 teksti Anna-Dora Maron

Halloween pohjaa vanhaan perinteeseen

Nimi ’Halloween’ pohjautuu juhlaan nimeltä ’All Hallow Evening’, eli kotoisammin pyhäinpäivään. Juhla sijoittuu samaan vuodenaikaan kelttiläisen samhain-juhlan kanssa, jota vietettiin talven alkamisen merkiksi, ja Suomessa juhlittiin samaan aikaan satokauden päättymiseen liittyvää kekriä.

Yhdysvaltoihin Halloween kulkeutui irlantilaisten ja brittiläisten siirtolaisten mukana 1800-luvulla, ja Suomessa sitä on alettu viettää jossain määrin Amerikan malliin parinkymmenen viime vuoden aikana.

Pakanallinen ja kristillinen perinne, kuolema ja uuden alku yhdistyivät Halloweenin vietossa. Ihmiset alkoivat käydä hautausmailla viemässä kukkia ja kynttilöitä, ja vainajille jätettiin esimerkiksi pähkinöitä ja hedelmiä, koska kuolleet saattoivat palata elävien kirjoihin juuri pyhäinpäivänä.

Halloweeniin on aina liittynyt karnevaalihumua, ja juhlapukeutumisessa on perinteisesti leikitelty tavalla tai toisella kuoleman kanssa. Kuva: Colourbox

Halloween ylitti Atlantin toistamiseen

Maailma kutistuu kaiken aikaa, ja monet amerikkalaisen kulttuurin piirteet ja tavat leviävät vauhdilla ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa Halloween on kasvanut suorastaan yltiökaupalliseksi juhlaksi, jonka yhteydessä myydään ruokaa, makeisia, tietokonepelejä, naamiaispukuja, asusteita ja kaikenlaista muutakin tilpehööriä. Perinne onkin ajautunut jo kovin kauas alkuperäisiltä juuriltaan.

Kuolemaa juhlitaan muuallakin kuin Yhdysvalloissa ja Euroopassa, ja esimerkiksi Meksikossa on jo vuosituhansien ajan vietetty ”kuolleiden päivää”. Juhlaan liittyy esimerkiksi pääkallonaamioita ja -leivonnaisia, ja silloin myös tarjotaan ruokaa kuolleille läheisille.

Unesco tunnusti kuolleiden päivän merkittäväksi suulliseksi ja aineettomaksi perinnöksi vuonna 2008. Meksikossa vainajia muistetaan rakentamalla heille alttareita, jotka koristellaan esimerkiksi vainajien valokuvilla, heitä miellyttävillä esineillä, kynttilöillä, hedelmillä ja juomilla. Kuva: Joel Bullock, carmichaellibrary

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...