Museoväki estää Isisiä tuhoamasta kulttuuriaarteita

Museon työntekijät olisivat voineet paeta henkensä edestä, kun 4 000 vuotta vanha Palmyra joutui Isisin hyökkäyksen kohteeksi. Sen sijaan he pitivät asemansa niin pitkään kuin suinkin pelastaakseen kaupungin korvaamattomat kulttuuriaarteet.

tiistai 18. elokuuta 2015 teksti Tim McGirk

Kuuden päivän taistelu pehmitti puolustuksen. Tuhannet Isisin sotilaat ryntäsivät toukokuun puolivälissä 4 000 vuotta vanhaan Palmyran aavikkokaupunkiin ja ajoivat Syyrian joukot tiehensä. Museon työntekijöille kysymys oli muustakin kuin vain elämästä ja kuolemasta.

Palmyra ja sen arkeologiset muistomerkit kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon, mutta kaupungin kivipylväiden, hautamuistomerkkien, temppeleiden ja roomalaisen amfiteatterin suojeleminen kävi mahdottomaksi ilman ilmapommituksia.

Syyrian neljä vuotta kestäneessä sisällissodassa on YK.n mukaan kuollut yli 230 000 syyrialaista, ja yli 300 muinaismuistokohdetta on ryöstetty tai tuhottu.

Museon työntekijät lähtivät Palmyrasta luotisateessa

Museon työntekjjät ryhtyivät viimeiseen, epätoivoiseen yritykseen esineistön pelastamiseksi. He linnoittautuivat rakennukseen ja alkoivat pakata kreikkalais-roomalaisia patsaita, koruja, lasiesineitä ja mosaiikkeja kuljetusta varten.

"Emme oikeastaan halunneet kuljettaa aarteita maanteitse, koska niillä kuhisi rosvoja ja kapinallisia”, sanoo kamppailua Damaskoksesta käsin johtanut Syyrian museo- ja muinaismuistoviraston johtaja Maamoun Abdulkarim. ”Lopulta meillä ei kuitenkaan ollut valinnan varaa.”

Autoon lastauksen aikana museon ihmisiä ammuttiin, ja kolme työntekijää haavoittui. Miehet nostettiin kuorma-autoihin, jotka lähtivät vikkelästi paikalta ammuskelun saattelemina.

"En osaa sanoa, mitä pari minuuttia myöhemmin olisi tapahtunut”, sanoo Abdulkarim.

Haavoittuneet jätettiin läheisen Homsin kaupungin sairaalaan, josta kuorma-autot jatkoivat matkaansa Damaskokseen. Aarteet ovat nyt turvassa. ”Meidän onnistui pelastaa 95 prosenttia museon esineistöstä”, sanoo Abdulkarim.

Video: Isis tuhoaa historiallisia muistomerkkejä

National Geographic -arkeologi Fred Hiebert kommentoi sitä, kuinka Isis tuhoaa järjestelmällisesti historiallisia muistomerkkejä ja antiikkiesineitä.

Isis teloitti arkeologin

Isis on mestannut 81-vuotiaan arkeologi Khaled al-Asaadin, joka 40 vuoden ajan vastasi Palmyran kaupungin muinaisesineistä.

Al-Asaad oli kuukauden Isis-järjestön vankina. Häneltä yritettiin saada tietoja historiallisista taideaarteista, mutta hän kieltäytyi ja hänet teloitettiin.

Lue lisää tapahtumasta täältä (artikkeli on englanninkielinen)

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...