Onko japanin kielessä välimerkkejä?

Entä onko sanojen välissä välilyöntejä?

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Nykyisessä japanin kirjakielessä on kyllä pisteitä, jotka merkitään pienillä ympyröillä. Kun japania muinoin kirjoitettiin pystysuoraan, lause päätettiin vaihtamalla palstaa. Eurooppalaisista kielistä tuttuja pilkkujakin käytetään lauseiden jakamiseen, mutta sen paremmin pilkut kuin sanavälitkään eivät ole välttämättömiä. Lukeminen voisi aluksi olla hieman vaikeaa, jos kaikkisanatkirjoitettaisiinyhteen, mutta siihen tottuu ajan mittaan.

Lukemista helpottaa kuitenkin se, että tärkeimmät sanat kirjoitetaan kiinalaisilla kanji-kirjoitusmerkeillä, jotka erottuvat muiden joukosta. Japanilainen kirjoitus on yhdistelmä kanjia ja japanilaisia kana-tavumerkkejä, joita on kahta tyyppiä: hiragana ja katakana. Kanji vastaa suunnilleen substantiivia.

Jokin merkki voi yksinään tarkoittaa esimerkiksi "tarinaa", mutta saadessaan seurakseen kana-merkin se voi muuttua puhua-verbiksi.

Hiragana-merkeillä ilmaistaan lähinnä kieliopillisia rakenteita, mutta sillä kirjoitetaan myös lapsille tarkoitettuja tekstejä. Katakanalla kirjoitetaan etenkin vierassanoja.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...