Alastomista roomalaisista ystävänpäivään

Ystävänpäivää juhlitaan nykyään kaikkein eniten Yhdysvalloissa, mistä se on levinnyt moniin muihin maihin. Päivä juontaa juurensa pakanalliseen roomalaisjuhlaan, jossa miehet riisuutuivat ja piiskasivat nuoria naisia.

perjantai 1. helmikuuta 2013 teksti John Roach, National Geographic News

Ystävänpäivä pohjautuu pakanallisiin hedelmällisyysrituaaleihin.

Rakastavaisten päivä juontaa juurensa roomalaisten pitämistä vuosittaisista juhlista, missä miehet riisuutuivat alastomiksi, ottivat vuohen- tai koirannahkaiset ruoskat ja piiskasivat niillä nuoria naisia parantaakseen näiden hedelmällisyyttä.

Coloradon yliopiston klassisten kielten professori Noel Lenski sanoo, että tämä lupercalia-niminen juhla järjestettiin aina helmikuun 15. päivänä aina 400-luvulle saakka  –  se säilytti siis suosionsa ainakin 150 vuotta sen jälkeenkin, kun keisari Konstantinus oli laillistanut kristinuskon Rooman valtakunnassa.

Lupercalia oli "selvästikin erittäin suosittu juttu jopa silloinkin, kun kristityt yrittivät lopettaa sen", sanoo Lenski. "On siis syytä olettaa kristittyjen sanoneen, että aletaanpa kutsua sitä kristilliseksi festivaaliksi."

Kirkko muutti lupercalian Valentinuksen juhlaksi

Pyhän Valentinuksen myytin mukaan Rooman keisari Claudius II yritti 200-luvulla vahvistaa armeijaansa kieltämällä nuorukaisia avioitumasta. Valentinuksen sanotaan viitanneen kintaalla kiellolle ja vihkineen pareja salaa.

Tarinan mukaan uhmakkuus johti Valentinuksen teloitukseen 14. helmikuuta vuonna 270.

Lenski kuitenkin sanoo, että "legenda voi olla sopiva selitys lupercalian kristilliselle versiolle".

Video: Ystävänpäivän historiaa

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...