Bagdadin kokkojuhlat

Joulukokko ennustaa tulevaa vuotta ikivanhassa kristillisessä yhteisössä.Irakissa toimii yksi maailman vanhimmista kristillisistä yhteisöistä. Irakissa eli vuonna 2003 puolitoista miljoonaa kristittyä, ja vaikka moni heistä onkin sen jälkeen paennut maasta, maassa elää edelleen kristittyjä joulun viettäjiä.Kokko syttyy jouluaattonaIrakilaiseen jouluperinteeseen kuuluu kokon polttaminen. Kristityt alkavat jo hyvissä ajoin ennen joulua kerätä kuivia risuja ja oksia ja koota niistä kotiinsa eteen kokkoa, joka sytytetään jouluaattona.

tiistai 26. marraskuuta 2013

Joulukokko ennustaa tulevaa vuotta ikivanhassa kristillisessä yhteisössä.

Irakissa toimii yksi maailman vanhimmista kristillisistä yhteisöistä. Irakissa eli vuonna 2003 puolitoista miljoonaa kristittyä, ja vaikka moni heistä onkin sen jälkeen paennut maasta, maassa elää edelleen kristittyjä joulun viettäjiä.

Kokko syttyy jouluaattona

Irakilaiseen jouluperinteeseen kuuluu kokon polttaminen. Kristityt alkavat jo hyvissä ajoin ennen joulua kerätä kuivia risuja ja oksia ja koota niistä kotiinsa eteen kokkoa, joka sytytetään jouluaattona.

Kokko kertoo tulevasta vuodesta

Kokkoseremonian aluksi lapset lukevat jouluevankeliumia, ja muu perhe kuuntelee heitä kynttilät kädessä. Sitten on vuorossa illan kohokohta: kokon sytyttäminen. Kokkoon on haalittu mahdollisimman kuivaa puuta, koska polton onnistuminen ennustaa tulevan vuoden kulkua. Jos kokko palaa täysin hienoksi tuhkaksi, vuodesta on tuleva onnekas. Jos tuli sen sijaan sammuu ja oksia ja rankoja jää palamatta, ensi vuodelle on hankittava onnea vaihtoehtoisin keinoin. Silloin kukin perheenjäsen hyppää kolme kertaa kokon yli toivoen samalla jotain. Jos hyvin käy, niin onni hymyilee kehnosta kokosta huolimatta.

Uusintaesitys joulupäivänä

Joulupäivänä seremonia toistetaan papin ja seurakuntalaisten kanssa kirkon luona. Kokkoperinne on ikivanha, mutta kun Irak on nykyisin maailman vaarallisimpia valtioita, niin onnea kannattaa ymmärrettävästi yrittää taata kaikin keinoin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...