Kuka keksi aprillipilat?

Aprillipäivä on vuoden kohokohta kaikille innokkaille pilailijoille.

maanantai 2. huhtikuuta 2012 teksti Graeme Stemp-Morlock, National Geographic News

Aprillipäivä on vuoden kohokohta kaikille innokkaille pilailijoille.

"Monet ihmiset pitävät [aprillipäivää] lähinnä ärsyttävänä ja toivovat, että koko pelleily lopetettaisiin", sanoo Alex Boese, San Diegossa toimivan, huijausten historiaa esittelevän Museum of Hoaxesin johtaja.

"Kunnon kepposia arvostavat eivät kuitenkaan halua luopua perinteestä. Juuri he pitävät päivää hengissä", sanoi Boese National Geographic Newsille vuonna 2008.

Hän kuitenkin lisäsi, että pilailu oli vähentynyt Yhdysvalloissa viime vuosina niin kotona kuin toimistoissakin. Kotoisten kepposten tilalle ovat tulleet median sorvaamat huijaukset.

Aprillipäivän alkuperä on arvoitus

Asiantuntijoiden mukaan aprillipäivän alkuperä on epäselvä.

Laajimmalle levinneen teorian mukaan tapa juontaa juurensa Ranskan 1500-luvulla tekemään kalenteriuudistukseen. Uusi vuosi täsmäytettiin alkamaan roomalaisen kalenterin mukaisesti tammikuussa eikä maaliskuun lopulla tai huhtikuun alussa.

Sana uudistuksesta levisi kuitenkin verkkaan, ja monet maaseudun ihmiset jatkoivat uuden vuoden juhlimista keväällä. Tarinan mukaan näitä maalaisia alettiin sitten kutsua "huhtikuun hölmöiksi".

Aprillauksen alkuperää tutkinut Alex Boese kuitenkin sanoo, että "teoria on aivan pielessä, koska päivä, jona ranskalaiset lain mukaan juhlivat uutta vuotta, oli pääsiäispäivä, eikä se taas ollut koskaan kytköksissä huhtikuun 1. päivään."

"Sekin oli vuoden alku vain lainopillisessa mielessä; uutta vuotta oli juhlittu Ranskassa tammikuun alussa niin pitkään kuin kukaan osasi muistaa."

Boese uskookin, että aprillipäivä on yksinkertaisesti muotoutunut ikivanhoista eurooppalaisista uutta alkua juhlistavista kevätmenoista, joissa harrastettiin yleisesti puijauksia ja naamioitumista.

Tämän päivän Ranskassa aprillipäivä kantaa nimeä le poisson d'Avril (huhtikuun kala), ja klassisimpia piloja on läiskäistä paperinen kala pahaa aavistamattoman uhrin selkään.

Selitys silkkaa pilaa

Bostonin yliopiston amerikkalaisen huumorin emeritusprofessori Joseph Boskin on esittänyt oman tulkintansa aprillailun juurista  – piloillaan.

Boskin sanoi vuonna 1983 Associated Pressin reportterille, että ajatuksen keksivät roomalaiset hovinarrit keisari Konstantinuksen valtakaudella 200- ja 300-luvuilla.

Tarinan mukaan narrit onnistuivat ylipuhumaan hallitsijan suostumaan siihen, että yksi narreista olisi kuningas yhden päivän ajan.

Niinpä 1. huhtikuuta Konstantinus siirsi Rooman valtakunnan päiväksi kuningas Kugelin, yhden narrinsa, käsiin. Kugel julisti kyseisen päivän ikuisiksi ajoiksi absurdiuksien päiväksi.

Oikeasti ”Kugel” on itäeurooppalainen ruokalaji, josta yksi Boskinin ystävistä oli juuri haaveillut.

Uutistoimisto ei ilahtunut pilasta, sanoo Boskin. "Ajattelin, että minua olisi kehuttu nokkeluudesta, kun loihdin niin omituisen ja hauskan, tilanteeseen sopivan jutun."

Aprilipila-postikortti

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...