Loharien rehabilitointi

Muiden nomadiryhmien tavoin gadulia lohareitakin on ajoittain yritetty ”rehabilitoida”. Vuonna 1955 Intian ensimmäinen pääministeri Jawaharlal Nehru sanoi Chittaurgarhissa pitämässään kuuluisassa puheessa, että seppien kunnia oli palautettu itsenäisen Intian syntymisen myötä, ja kehotti heitä lopettamaan kiertolaiselämän. Tuhannet härkävankkureilla linnakkeeseen saapuneet loharit näkivät, miten Nehru seremoniallisesti käänsi nurinniskoin olevan sängyn oikein päin ja sitten kutsui heidät astelemaan sisään ruusunlehdillä peitettyä siltaa pitkin.

perjantai 5. helmikuuta 2010

Muiden nomadiryhmien tavoin gadulia lohareitakin on ajoittain yritetty ”rehabilitoida”. Vuonna 1955 Intian ensimmäinen pääministeri Jawaharlal Nehru sanoi Chittaurgarhissa pitämässään kuuluisassa puheessa, että seppien kunnia oli palautettu itsenäisen Intian syntymisen myötä, ja kehotti heitä lopettamaan kiertolaiselämän. Tuhannet härkävankkureilla linnakkeeseen saapuneet loharit näkivät, miten Nehru seremoniallisesti käänsi nurinniskoin olevan sängyn oikein päin ja sitten kutsui heidät astelemaan sisään ruusunlehdillä peitettyä siltaa pitkin. Loharpojille perustettiin sisäoppilaitos, ja asutus- ja työllistämishankkeita laitettiin käyntiin.

Hankkeiden tulokset jäivät kuitenkin laihoiksi. Asuinalue, jossa seppien piti opetella maanviljelyä, hylättiin sen jälkeen kun kaksi tyttöä sairastui ja kuoli – tapahtuma tulkittiin varoitusmerkiksi niille, jotka luopuvat loharien perinteistä. Muut hankkeet kaatuivat korruptioon ja heikkoon suunnitteluun. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kuitenkin pitäneet kiertolaisten asemaa esillä, ja vuonna 2005 Intian parlamentti perusti määräaikaisen komission ratkomaan heidän ongelmiaan. Komission puheenjohtaja Balkrishna Renke oli harvinaisen pätevä ja sopiva virkaansa: nomadikerjäläisten ryhmään syntynyt poika hankki lapsuudessa ruokansa laulamalla, kunnes yksi hyväntekeväisyysjärjestö otti hänet suojiinsa ja maksoi koulutuksenkin.

Renken mielestä tavoite on selvä. ”Jos he haluavat kansalaisoikeudet ja koulutusta sekä mahdollisuuden osallistua yhteiskunnan kehitykseen, heidän on asetuttava aloilleen”, hän sanoo. Renkellä ei ole harhakuvia haasteen laajuudesta. Intian natiseva mutta laajeneva sosiaaliturvajärjestelmä on pitkään keskittynyt kastijärjestelmän aiheuttaman epätasa-arvon poistamiseen. Koska nomadit kuuluvat moniin eri kasteihin, tasa-arvohankkeet eivät ole hyödyttäneet heitä ainakaan samassa määrin kuin esimerkiksi kastittomia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...