Missä aprillipilat keksittiin?

Aprillaus on tuttu tapa monissa Euroopan maissa. Sen syntyperä ei ole yksi­selitteinen, sillä hassuttelupäiviä on vietetty eri puolilla maailmaa iät ja ajat.

tiistai 11. maaliskuuta 2014

Yhden suositun käsityksen mukaan aprillipiloja alettiin tehdä ainakin Ranskassa vuonna 1582, jolloin maassa siirryttiin juliaanisesta kalenterista gregoriaaniseen ja päätettiin, että vuoden pitäisi alkaa kaikkialla valtakunnassa tammikuun 1. päivänä.

Taustalla kalenterin muutos

Vanhakantaisimmat vaihtoivat vuotta uudistuksesta huolimatta vasta maalis-huhtikuussa ja joutuivat siksi pilkan kohteeksi. Heitä haukuttiin ’aprillikaloiksi’ ehkä siksi, että heitä oli muka yhtä helppo huijata kuin kalanpoikasia. 1900-luvun alussa moni sanomalehti alkoi julkaista keksittyjä juttuja huhtikuun 1. päivänä, ja nykyisin sama temppuilu jatkuu etenkin Internetissä.

Google-tuoksu Esimerkiksi Google yritti viime vuonna naruttaa ihmisiä väittämällä lanseeraavansa Google Nose -toiminnon, jonka yli 15 miljoonaa hajutavun varastoon pääsee tutustumaan sekä kotitietokoneella että mobiililaitteilla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...