polygamist

Vakaasti moniavioiset

Avoin reportaasi kiistellyn, moniavioisuutta harjoittavan uskonlahkon sisäpiiristä.

keskiviikko 17. helmikuuta 2010 teksti Scott Anderson

Ensimmäiset seurakuntalaiset saapuvat Leroy S. Johnsonin seurantalolle Arizonan Colorado Cityyn iltakuuden maissa. Puolen tunnin sisällä jono yltää ulkona rakennuksen vieritse pysäköintialueelle saakka. Seitsemään mennessä se on kasvanut satojen metrien ja tuhansien ihmisten mittaiseksi. Miehillä ja pojilla on yllään puvut, naisilla ja tytöillä pastellisävyiset maalaisleningit.

Surijat ovat tulleet katsomaan viimeisen kerran 68-vuotiasta Foneta Jessopia, joka kuoli muutama päivä sitten sydänkohtaukseen. Fonetan pojat muodostavat luolamaiseen halliin avoimen arkun etupuolelle vastaanottorivin, ja aviomies Merril seisoo aivan arkun äärellä. Arkun takana seisovat Merrilin lukuisat muut vaimot, joilla on yhdenmukaiset valkoiset leningit. Foneta oli ensimmäinen vaimo.

Colorado Cityllä on erityinen merkitys Fonetan uskonveljille ja -sisarille. Se on Utahin Hildalessa sijaitsevan sisaryhteisönsä kanssa Fundamentalistisen myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon (FLDS) synnyinpaikka. Kyseessä on moniavioisuutta harjoittava Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon, mormonien eli MAP-kirkon, lahko. Kourallinen moniavioisia perheitä asettui 1920–30-luvuilla tänne Utahin ja Arizonan rajaseudulle sen jälkeen kun mormonikirkon johto halusi entistä päättäväisemmin hylätä moniavioisen menneisyytensä ja tulla Yhdysvaltain valtavirran hyväksymäksi. Vuonna 1935 kirkko esitti siirtokuntien asukkaille uhkavaatimuksen: sanoutukaa irti moniavioisuudesta tai teidät erotetaan kirkosta. Käytännössä kaikki kieltäytyivät, joten heidän ja mormonikirkon tiet erkanivat.

Muistotilaisuudessa aviomies ja kolme poikaa todistavat Fonetan omistautuneisuudesta moniavioisuudelle, mutta perheen sisäinen epäsopu häivähtää Merril Jessopin epämääräisissä viittauksissa hänen ja Fonetan pulmalliseen suhteeseen. Kenenkään ei tarvitse mainitakaan sitä, että yksi Merrilin vaimoista ei ole läsnä tilaisuudessa. Carolyn Jessop, neljäs vaimo, lähti vuonna 2003 kahdeksan lapsensa kanssa ja kirjoitti myyntimenestyskirjan elämästään FLDS:n jäsenenä. Hän kuvailee suljettua ympäristöä ja kertoo syvästi onnettomasta Fonetasta, ylipainoisesta erakosta, joka joutui miehensä epäsuosioon ja vain nukkui päivät pitkät. Hän poistui huoneestaan ainoastaan öisin syömään, pesemään pyykkiä ja katsomaan vanhoja Shirley Temple -elokuvia televisiosta.

Tilaisuuden lopuksi suurin osa seurakunnasta kävelee hautausmaalle. Oletan, että saattoväen valtava määrä – ihmisiä on tullut Texasin, Coloradon ja Brittiläisen Columbian FLDS-yhteisöistä – johtuu Fonetan aviomiehen asemasta: Merril Jessop on FLDS-johtaja ja Länsi-Texasin suuren tuomiokapitulin piispa. Oppaanani toimiva 37-vuotias kirjanpitäjä Sam Steed kuitenkin selittää, että näyttävät hautajaiset ovat tavallisia tapahtumia. ”Niitä on ehkä 15–20 kertaa vuodessa”, hän sanoo. ”Nämä saattavat olla vähän tavallista isommat, mutta jo pienen lapsenkin hautajaisiin voi odottaa tulevan kolme tai neljä tuhatta ihmistä. Se pitää osaltaan meitä yhdessä. Se muistuttaa meitä siitä, että olemme osa suurempaa yhteisöä. Ammennamme voimaa toisistamme.”

Vain harva amerikkalainen oli kuullut FLDS:stä ennen huhtikuuta 2008, jolloin viranomaiset tekivät ratsian Länsi-Texasissa sijaitsevalle syrjäiselle karjatilalle nimeltä Yearning for Zion Ranch (Siionin kaipuun tila). Seuraavina päivinä televisionkatsojat saivat todistaa hämmentävää spektaakkelia, jossa sosiaalityöntekijät ja poliisit paimensivat satoja lapsia ja naisia – kaikki vanhanaikaisissa asuissa, hiukset hyvin kammattuina – koulubusseihin.

Ratsiaan olivat antaneet aihetta turvakotiin soitetut puhelut, joiden sanottiin tulleen 16-vuotiaalta tytöltä, joka väitti keski-ikäisen aviomiehensä pahoinpidelleen häntä fyysisesti ja seksuaalisesti kyseisellä tilalla. Uskottavuutta puheluille toi se, että YFZ Ranchin asukkaat olivat FLDS:n ja sen ”profeetan” Warren Jeffsin seuraajia. Utahilainen oikeusistuin oli vuonna 2007 tuominnut Jeffsin 14-vuotiaan tytön naittamisesta eräälle kirkon jäsenelle.

Ratsia sai paljon julkisuutta, mutta jo pian kävi selväksi, että puhelut olivat huijausta. Vaikka viranomaiset olivat ilmeisesti odottaneet samanlaista väkivaltaista selkkausta kuin tulitaistelu Daavidin oksan kanssa Wacossa vuonna 1993 – paikalle tuotiin erikoisjoukkoja ja panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo – YFZ Ranchilta löytyi vain 33 laillista asetta. Texasilainen vetoomustuomioistuin totesi myöhemmin, että viranomaiset eivät olleet täyttäneet todistustaakkaa yli 400 lapsen huostaanoton suhteen, joten useimmat heistä palautettiin perheisiin kahden kuukauden sisällä.

Haastateltuaan raskaana olevia tai jo synnyttäneitä teinityttöjä Texasin viranomaiset alkoivat kuitenkin tutkia sitä, kuinka moni alaikäinen oli kenties ”sinetöity” vanhemmille miehille. (Kirkon sisällä solmitaan moninkertaisia avioliittoja, mutta ne eivät ole laillisesti päteviä.) Tutkinnan seurauksena kaksitoista kirkon jäsentä, heidän joukossaan Warren Jeffs, sai syytteitä monenlaisista rikoksista, jotka vaihtelivat kaksinnaimisesta alaikäiseen sekaantumiseen. Ensimmäisenä oikeuden eteen astunut Raymond Jessop tuomittiin yhdestä syytekohdasta viime marraskuussa. Muiden vastaajien oikeudenkäynnit on määrä pitää vielä tämän vuoden kuluessa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...