Yhdeksän ruokalajin jouluateria Tšekissä

Joulua vietetään Tšekissä yhdeksän ruokalajin aterian, taikauskon ja tulevaa ennustavien naimattomien neitojen merkeissä.Joulu yhdistyy usein eri maiden kansallisiin perinteisiin, joista monet taas kytkeytyvät ikivanhaan taikauskoon. Tšekki on siitä oiva esimerkki. Yhdeksän ruokalajin jouluateria

tiistai 26. marraskuuta 2013

Joulua vietetään Tšekissä yhdeksän ruokalajin aterian, taikauskon ja tulevaa ennustavien naimattomien neitojen merkeissä.

Joulu yhdistyy usein eri maiden kansallisiin perinteisiin, joista monet taas kytkeytyvät ikivanhaan taikauskoon. Tšekki on siitä oiva esimerkki.

Yhdeksän ruokalajin jouluateria

Jos haluaa viettää tšekkiläistä joulua oikeaoppisesti, jouluaattona ei saa sytyttää kynttilöitä ennen kuin ensimmäiset tähdet ilmestyvät taivaalle. Muuten meno on kuitenkin sangen rentoa. Jouluaterialla pitää tarjota yhdeksää ruokalajia, mutta siihen ei sisälly alkoholia. Pöydän ääressä pitää olla parillinen määrä ihmisiä, koska pariton määrä tuo huonoa onnea. Jos syömään on tulossa esimerkiksi 11 ihmistä, tilanne pelastetaan kattamalla myös kahdennelletoista, joka ei vain pääse paikalle. Kukaan ei saa nousta pöydästä (edes vessakäynnille) päivällisen aikana, koska sekin toisi huonoa onnea. Kaikkien on syötävä lautasensa tyhjiksi. Jotta varkaat eivät pääsisi iskemään tulevana vuonna, pöydänjalat sidotaan yhteen köydellä.

Minne on naimaton nainen menossa?

Kaikkein omintakeisin jouluperinne saattaa kuitenkin olla se tapa, jolla naimattomat naiset ennustavat tulevaisuutta. Tyttö ottaa jouluaattona kengän jalastaan ja heittää sen olkansa yli ulko-oven suuntaan. Sen jälkeen kaikki menevät katsomaan, kuinka kengän kävi. Jos kengän kärki osoittaa ovea kohti, tyttö on matkalla ulos. Toisin sanoen hän voi laskea sen varaan, että menee seuraavan vuoden kuluessa naimisiin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...