Pizza on perinneruokaa

Pizza napoletana on se aito ja alkuperäinen. Se on päässyt EU:n Aito perinteinen tuote -rekisteriin.

tiistai 3. marraskuuta 2009

On pizzaa ja on pizza napoletanaa. Herkkusuiden mielestä niillä on yhtä vähän yhteistä kuin Premier cru -viinillä ja hanapakkauksella. Napolilainen pizza on Italiassa perinneherkun asemassa, ja pian se päässee karjalanpiirakan ja kalakukon seuraksi Euroopan unionin Aito perinteinen tuote -rekisteriin (APT).

Rekisteröintihakemuksessa eriteltyjen ominaisuuksien lukeminen kestää kauemmin kuin napolilaisen pizzan leipominen, mutta APT-merkinnän mukaisen pizzan halkaisija saa olla korkeintaan 35 senttimetriä ja keskustaa korkeamman reunan paksuus korkeintaan 2 senttimetriä. Jauhon on oltava 00-laatua, ja pohjalle levitetään korkeintaan 100 grammaa tomaattia. Sana ”pizza” esiintyi ensi kertaa tekstissä, joka kirjoitettiin Etelä-Italian Gaetassa vuonna 997.

Vuosituhatta myöhemmin vuonna 1997 Pohjois-Italian separatistit yrittivät boikotoida pizzaa, etelän symbolia. Jos Napoli olisi keksinyt patentoida pizzan, se ei ehkä olisi nyt Italian köyhimpiä kaupunkeja.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...