Felicity Nyikadzino Berold ja Ralph Berold pelaavat Scrabblea Johannesburgissa. "10 viime vuoden aikana on tapahtunut paljon muutoksia", sanoo Ralph. "Edelleenkin monet ovat varautuneita, mutta nuorempi sukupolvi suhtautuu ihmisten etniseen alkuperään rennommin."

Kuvagalleria: Etelä-Afrikka

Maa muutoksessa. Kuvat korostavat jalkapallon MM-isäntämaan Etelä-Afrikan vastakohtaisuuksia.

torstai 27. toukokuuta 2010

Maa muutoksessa. Kuvat korostavat jalkapallon MM-isäntämaan Etelä-Afrikan vastakohtaisuuksia. Kuva: James Nachtwey

Valtion rakennuttamat talot Johannesburgin Eden Parkissa heijastavat Etelä-Afrikan pyrkimystä oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan, josta Nelson Mandela puhui saatuaan Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1993: ”Sen…mittapuuna on lasten onnellisuus ja hyvinvointi.”

Xhosa-nuoret vihitään aikuisten maailmaan perinteisessa ulwaluko-ympärileikkausrituaalissa. He odottavat Eastern Capen kylän ulkopuolella seremoniaan kuuluvat huovat ympärillään. Pojat on sivelty valkealla savella.

Elämä on rullannut samaa rataa jo neljä sukupolvea afrikaaneri Bertie Swanepoelin 1 200 hehtaarin nauta- ja lammastilalla Vapaavaltion maakunnassa. Valkoiset omistavat yhä yli 80 prosenttia kaupallisesta maatalousmaasta; uudistushankkeissa mustille on saatu jaettua vain pieniä kaistaleita.

Tyttö saa paikalliselta naiselta omenan Soweton ankeassa Kliptownissa, missä monesta kodista puuttuu sähkö ja juokseva vesi. Presidentti Jacob Zuma, joka hymyilee vuoden 2009 vaalikampanjajulisteessa tytön takana, on vannonut laittavansa peruspalvelut kuntoon.

Johannesburgin uusi 94 000 katsojan stadion rakennettiin afrikkalaisen ruukun malliseksi. Etelä-Afrikka haluaa häikäistä maailman, jonka katse kääntyy kohti MM-kisojen isäntää: presidentti Zuma kutsuu vuotta 2010 kriittisimmäksi sitten vuoden 1994, jolloin apartheidista luovuttiin.

Kaizer Chiefin fanit ovat pukeutuneet joukkueen mustakeltaisiin paitoihin. Tässä seurataan ottelua Pretoriassa joulukuussa 2009. Soweton joukkue on saanut nimensä Kaizer Motaungn mukaan. Entinen ammatilaisjalkapalloilija, perusti joukkueen 40 vuotta sitten, kun hän palasi Etelä-Afrikkaan.

Noin 200 afrikaaneria, miehiä, naisia ja lapsia, asuu Krugerdorpsin Coronation Parkissa, sillä heillä ei ole varaa muuhun. Kun apartheid-politiikka loppui, vähätuloiset afrikaanerit menettivät entiset turvaverkkonsa.

Asunnottomat lämmittlevät nuotion ääressä East Randissa. Valtion tavoitteena on poistaa "epämuodolliset asustusalueet" vuoteen 2015 mennessä.

Kapkaupunkilainen poliisi pitää epäiltyä aloillaan oikeuden määräämän kotietsinnän aikana väkivallan riivaamalla Cape Flatsin asuinalueella. Poliisi riisui miehen muttei pidättänyt häntä. Jengisodista ja huumeista kuuluisa Cape Flats on tyyppiesimerkki Etelä-Afrikan kipeästä tarpeesta saada rikokset kuriin.

Zimbabwesta saapuneet pakolaiset ovat ahtautuneet Johannesburgin metodistikirkkoon. Kirkon suojissa on jopa 2 500 ihmistä. Arvioidaan, että noin kolme miljoonaa zimbabwelaista on paennut naapurimaihin, pääasiassa Etelä-Afrikkaan. Pakolaisia ei ole Etelä-Afrikassa olettu vastaan avosylin. Pakolaisvirta on aiheuttanut suuria, väkivaltaisia mielenosoituksia, joissa on sattunut useita kuolemantapauksia.

Sowetolaisnainen on ripustanut saalin kuivumaan piikkilangalle, jonka on tarkoitus pitää rikolliset loitolla. Nelson Mandelan kuuluisat sanat vuoden 1976 Soweton kansannousun jälkeen pätevät yhä: "Me olemme saavuttaneet paljon, mutta paljon on vielä tehtävä."

Soweton muuttuminen kaoottisesta townshipistä kukoistavaksi Johannesburgin lähiöksi sai tuulta purjeisiin, kun 65 000 neliömetrin laajuinen ostoskeskus nimeltä Maponya Mall avattiin vuonna 2007. Lasista ja teräksestä tehty keskus vetää uumeniinsa 1,5 miljoonaa ihmistä kuukaudessa.

Ennen oli todella harvinaista, että mustat lapset harrastivat balettia. Etelä-Afrikan balettiteatterin hankkeen ansiosta Johannesburgin Alexandrassa lapsille on tarjolla balettitunteja kolme kertaa viikossa.

Johannesburgin kerma käy uusissa yökerhoissa. Yksi niistä on Inc., joka avattiin vuonna 2009. Apartheidin aikaan klubit olivat avoinna vain valkoisille.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...