Bin Ladenin yllättävä piilopaikka

Yhdysvaltojen erikoisjoukot surmasivat sunnuntaina Osama bin Ladenin. Tämä oli viettänyt viimeiset vuotensa Pakistanin luonnonkauneimmilla seuduilla.

keskiviikko 4. toukokuuta 2011 teksti Brian Handwerk, National Geographic News

Osama bin Laden oli piileskellyt ilmeisesti useita vuosia Abbottabadissa, pakistanilaisessa sotilastukikohtakaupungissa, joka sijaitsee vain 116 kilometriä pohjoiseen maan pääkaupungista Islamabadista.

Don Belt, joka on aiemmin toiminut National Geographicin ulkomaantoimittajana, pitää tyrmistyttävänä sitä, että Osama bin Laden löytyi Abbottabadista. Belt on aikoinaan tiedottanut Yhdysvaltojen kongressille Pakistanin olosuhteista ja vieraillut Abbottabadissa lukuisia kertoja.

Kaupunkiin on sijoitettu tuhansittain joukkoja, se ei ole talibanien tukikohta eikä myöskään valtava suurkaupunki, jonka ihmisvilinästä olisi mahdotonta löytää ketään.

"Minun on vaikea uskoa, ettei kukaan Pakistanin sotavoimissa olisi tiennyt hänen olevan siellä, varsinkin jos hän oli asunut siellä jo useita vuosia", sanoo Don Belt.

Pakoreittiä ei tunneta

Ei tiedetä varmasti, miten Osama bin Laden on päässyt Afganistanista viimeiseen olinpaikkaansa.

"On hyvin mahdollista, että hän on matkustanut maateitse Afganistanista Swatin laakson läpi ja Indusjoen yli, ja sitten jatkanut Karakorumin tietä päätyäkseen lopulta Abbottabadiin", sanoo Don Belt.

"Abbottabad on sitä paitsi lähellä Kashmiria, jonka vuorilla Lashkar-e-Taiba ja muut ääriliikkeet toimivat. Abbottabadin lähellä sijaitsevalla maaseudulla on siis laaja taistelevien järjestöjen verkosto."

Abbottabad "sijaitsee valtaväylällä, Karakorumin tiellä, noin tunnin matkan päässä Islamabadista pohjoiseen", Don Belt kuvaa entisen brittiläisen linnoituskaupungin sijaintia.

Viihtyisä piilopaikka

Kaupungin ympärillä siintävät Hindukus-vuoristoa reunustavat kukkulat. Ilma on puhdasta ja maisemat silmää hiveleviä. Täältä alkaa pakistanilaisten lomaseutuna pitämä alue, joka ulottuu pohjoisessa Kashmiriin ja lännessä Indusjoen yli Swatin laaksoon.

"Koko tämä seutu on Pakistanin luonnonkaunista ydinaluetta, ja Abbottabad on eräänlainen tämän alueen portti."

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...