Entinen hallitsija

Mwami muistaa vielä ajan, jolloin hän oli hallitsija. Hänen valtansa oli ehdoton ja kiistaton. Hän on ollut vuodesta 1954 Masisin alueen Bashalin valtakunnan päällikkö kuten isänsä ja isoisänsä häntä ennen. Masisi on kumpuilevaa maaseutua Kongon demokraattisen tasavallan (KDT) itäosassa. Hänen virallinen nimensä on Sylvestre Bashali Mokoto, mutta muut päälliköt käyttävät hänestä nimeä doyen – vanhin. Valtaosan aikuisikäänsä hän oli ottanut vastaan tulokkaita, jotka lahjoittivat hänelle karjaa tai muita lahjoja. Hän puolestaan jakoi väelle maata parhaaksi katsomallaan tavalla.

maanantai 14. marraskuuta 2011

Mwami muistaa vielä ajan, jolloin hän oli hallitsija. Hänen valtansa oli ehdoton ja kiistaton. Hän on ollut vuodesta 1954 Masisin alueen Bashalin valtakunnan päällikkö kuten isänsä ja isoisänsä häntä ennen. Masisi on kumpuilevaa maaseutua Kongon demokraattisen tasavallan (KDT) itäosassa.

Hänen virallinen nimensä on Sylvestre Bashali Mokoto, mutta muut päälliköt käyttävät hänestä nimeä doyen – vanhin. Valtaosan aikuisikäänsä hän oli ottanut vastaan tulokkaita, jotka lahjoittivat hänelle karjaa tai muita lahjoja. Hän puolestaan jakoi väelle maata parhaaksi katsomallaan tavalla.

Nyt päällikkö istui likaisella sohvalla rähjäisessä hotellissa Goman kaupungissa, tuntien matkan päässä Masisista etelään. Hänen valtakuntansa on tätä nykyä yli vuosikymmenen kestäneen humanitaarisen kriisin ytimessä. Kongon itäosa on tuhansien alueen hallinnasta omasta mielestään oikeutetusti taistelevien tutsien, hutujen ja hundejen vallassa.

Sissit yrittävät vallata maata voimakeinoin, karjanomistajat hakevat vapaampia laitumia ja pakolaislaumat etsivät tämän hedelmällisen ja vaarallisen ylikansoitetun alueen joka kolkasta mistä tahansa mitä tahansa paikkaa, josta voisivat repiä irti elantonsa. Muutama vuosi sitten yksi kapinallisarmeijan jäsen valtasi Mwamin 80-hehtaarisen tilan pakottaen päällikön pakenemaan häväistynä tähän gomalaiseen murjuun.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...