Suurimpia säteilyannoksia saivat työläiset, jotka määrättiin raivaamaan jätettä Tšernobylin katoilta. Ydinlaitos peittyi räjähdyksen jälkeen erittäin radioaktiiviseen grafiittiin, jota oli käytetty veden sijasta reaktorin jäähdyttämiseen ja fission hidastamiseen. Tämä Igor Kostinin ottama kuva on Tšernobylin kolmosreaktorin katolta.

Galleria: Tšernobylin sankarit

Robotit eivät kestäneet Tšernobylin voimakasta säteilyä, joten ydinonnettomuuden jälkeinen hengenvaarallinen siivousurakka annettiin ”likvidaattoreille”: sotilaista, palomiehistä, kaivostyöläisistä ja vapaaehtoisista koostuneelle ryhmälle.

perjantai 29. huhtikuuta 2011

Robotit eivät kestäneet Tšernobylin voimakasta säteilyä, joten ydinonnettomuuden jälkeinen hengenvaarallinen siivousurakka annettiin ”likvidaattoreille”: sotilaista, palomiehistä, kaivostyöläisistä ja vapaaehtoisista koostuneelle ryhmälle. Kuva: Igor Kostin, Sygma/Corbis.

Työläiset mittasivat radioaktiivisuutta helikopterista, joka lensi matalalla tuhoutuneen ydinvoimalan yli. Tähän lentoon osallistui neljä säteilyasiantuntijaa, ja lentoja tehtiin onnettomuutta seuranneina päivinä viisi kertaa vuorokaudessa. Säteilyarvot mitattiin reaktorin eri osista, ja ne muuttuivat sään ja tuulen mukaan. Mittaustietoja hyödynnettiin likvidaattoreiden työtehtävien suunnittelussa.

Likvidaattori työntää vaunuissa vauvaa, joka löydettiin Tšernobylin onnettomuuden raivaustöiden aikana. Vauva oli jätetty hylättyyn taloon Tatsenkin kylään, ja työläinen löysi hänet mitatessaan säteilytasoja. Tatsenki sijaitsee edelleen suojavyöhykkeellä, joka ulottuu noin 30 kilometrin päähän Tšernobylin ympärille, ja on edelleen tyhjillään. Vuoden 1986 keväällä ja kesällä evakuoitiin noin 116 000 ihmistä ja seuraavana vuonna vielä 220 000.

Likvidaattori istuu ajatuksissaan helikopterissa, joka on menossa suorittamaan tehtävää jäähdytysaltaalla. Hänen oikealla puolellaan näkyvä ovi on suojattu lyijylevyllä.

Likvidaattoreiden käskettiin merkitä kolmosreaktorin katon puhdistustöiden päättyminen kiinnittämällä punalippu sen 78-metrisen savupiipun nokkaan. Aluksi ryhmä yritti suoriutua tehtävästä helikopterilla, mutta se ei onnistunut. Niinpä kolme työläistä kiipesi piipun nokkaan kierreportaita pitkin voimakkaasta säteilystä välittämättä. Koko operaatioon oli säteilyn vuoksi aikaa vain yhdeksän minuuttia. Kolmikko palkittiin jälkeen päin Pepsi-pullolla ja vapaapäivällä

Lääkäri tutkii likvidaattoria säteilyuhrien hoitoon erikoistuneella moskovalaisklinikalla yhdeksän kuukautta onnettomuuden jälkeen. Useissa kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu, että Tšernobyl-työntekijät ja muut säteilylle altistuneet kärsivät ahdistuneisuudesta kaksi kertaa niin usein kuin muu väestö. He myös valittelivat todennäköisemmin selittämättömiä fyysisiä oireita ja muutoin huonoa terveyttä.

Likvidaattoriryhmä järjestyy ennen lähtöä Tšernobylin ydinvoimalan erittäin pahasti saastuneelle katolle. Kuva on otettu viisi kuukautta räjähdyksen jälkeen.

Neuvostoliittolaisilla ei ollut asianmukaisia suojapukuja, joten voimakkaan säteilyn alueille passitetut kyhäsivät suojavarusteensa itse. Esimerkiksi kuvassa yllä näkyvät työntekijät vain kiinnittivät puuvillavaatteidensa päälle 2–4 millimetrin paksuiset lyijylevyt.

Tšernobylin likvidaattoreiden omaiset kantavat rakkaidensa kuvia vuonna 2002 järjestetyssä muistotilaisuudessa. Yksi muistomerkki Tšernobylin kaupungissa on pystytetty heti onnettomuuden jälkeen paikalle kiirehtineille palomiehille, ”jotka pelastivat maailman”. Vuosien mittaan heille myönnetyt terveydenhoitoedut ovat kuitenkin huvenneet sekä inflaation että leikkausten vuoksi. Kuva: Gleb Garanitš, Reuters.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...