Gazan alueen salakuljetustunnelit

Gazan kaistaleen asukkaat ovat kiertäneet Israelin taloussaartoa jo vuosien ajan salakuljetustunneleilla, jotka yhdistävät aluetta Egyptiin. Nyt Egypti sulkee tunneleita.

torstai 29. marraskuuta 2012 teksti Gitte Hou Olsen

Gazan kaistale on Länsirannan ohella osa palestiinalaisten itsehallintoaluetta. Sen jälkeen kun Hamas otti Gazassa poliittisen vallan kesäkuussa 2007, Israel asetti sen tiukkaan taloussaartoon, joka jatkuu yhä.

Asukkaat ovat vastanneet saartoon kaivamalla itselleen vaihtoehtoisia kuljetusreittejä. Nyt Gazan ja Egyptin välillä on useita satoja laittomia tunneleita, joiden kautta kuljetetaan kaksi kolmasosaa Gazan alueen kulutustuotteista.

Egypti sulkee tunneleita Siinain alueen heimojohtajat ja Egyptin sisäministeri Ahmed Gamal Al Din ovat päättäneet, että tunnelit suljetaan.

Päätöksen taustalla ovat lukuisat hyökkäykset egyptiläissotilaiden kimppuun Siinailla. Elokuussa 16 sotilasta kuoli poliisiasemalle tehdyssä iskussa.

Gazan vilkas maanalainen Tunnelit työllistivät parhaimmillaan noin 15 000 henkeä, ja välillisesti ne tarjosivat työtä kymmenille tuhansille muillekin.

Gazaa hallitseva Hamas verottaa kaikkea tunnelien kautta tulevaa, ja sen arvellaan nettoavan tunnelitoiminnasta lähes 600 miljoonaa euroa vuodessa.

Tunneleissa kuljetetaan kaikkea – jopa leijonia Monet salakuljetustunnelit ovat huterasti tehtyjä ja vaarallisia, ja niissä kuljetetaan kaikkea rakennustarvikkeista ja ruuasta lääkkeisiin ja vaatteisiin, polttoaineesta karjaan, autoihin ja aseisiin. Ahtaissa oloissa kuskataan myös eläviä otuksia. Yritys salakuljettaa leijona eläintarhaan päättyi kuitenkin traagisesti. Eläimen rauhoittaminen ei ollut onnistunut aivan aiotusti, sillä se heräsi keskellä tunnelia ja raateli yhden työntekijöistä kappaleiksi.

Tunnelit symboloivat monille gazalaisille hyviä asioita: kansan synnynnäistä neuvokkuutta, liikkumisvapauden muistoa ja unelmaa ja ehkä tässä maattomaksi määritellyn kansan tapauksessa ennen kaikkea tunnetta alueen hallinnasta.

Lataa koko artikkeli. Napsauta alla näkyvää download-painiketta.

Kun napsautat download-painiketta, sinua pyydetään rekisteröitymään natgeo.fi-sivuston jäseneksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...