Tšernobylin eläimistöä 25 vuotta onnettomuuden jälkeen

Tšernobylin nelosreaktorin 25 vuotta sitten tapahtuneen räjähdyksen vuoksi perustettu suojavyöhyke ei ole kuollutta seutua.

perjantai 29. huhtikuuta 2011 teksti Rachel Kaufman, National Geographic News

Jättimäinen kaistale nykyistä Ukrainaa, Valko-Venäjää ja Venäjää peittyi Tšernobylin räjähdyksen jälkeen vaaralliseen säteilyyn. Satoja tuhansia ihmisiä ja kokonaisia kaupunkeja evakuoitiin.

Voimalaa ympäröivällä noin 2850 neliökilometrin alueella ei vieläkään näy juuri ihmisiä eikä maatalouttakaan, mutta villieläimet ovat ottaneet sen omakseen.

Ihmisten puuhista tyhjällä alueella kukoistaa yllättävän monipuolinen eläimistö. Tutkijat ovat havainneet joissakin lajeissa huolestuttavia geneettisiä muutoksia, jotka kertovat maailman pahimman ydinonnettomuuden yhä jatkuvista pitkäaikaisvaikutuksista.

Välittömät vaikutukset olivat Fukushimaa pahemmat

Vaikka viranomaiset pitävätkin tällä tietoa Fukushiman onnettomuutta mahdollisten seuraustensa osalta Tšernobyliissä 26. huhtikuuta 1986 tapahtuneen turman veroisena, Tšernobylin välittömät seuraukset olivat huomattavasti sitä suuremmat, koska reaktori oli suojattu puutteellisesti.

Sen seurauksena noin 30 voimalatyöntekijää kuoli, ja jopa neljän tuhannen ihmisen odotetaan WHO:n arvion mukaan kuolevan Tšernobylistä vapautuneen säteilyn seurauksena.

Vaikka säteilyä ei enää sadakaan taivaalta, ihmisille erittäin vaarallisen cesium-137:n säteilytasot ovat edelleen koholla voimalan lähialueilla ja aina Suomessa, Norjassa ja Saksassa asti. Koska cesium-137 voi kumuloitua ravintoketjussa, näiden kanojen ravinnon mukana saama säteily voi kulkeutua niitä syöviin ihmisiin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...