Puhutko haltiakieltä?

Taru sormusten herrasta -elokuvissa puhutaan haltiakieltä ja Game of Thrones -sarjassa puhutaan dothrakia. Nämä ja monet muut keksityt kielet ovat alkaneet elää omaa elämäänsä myös todellisessa maailmassa.

maanantai 22. helmikuuta 2016

Jotkut opiskelevat ranskaa tai italiaa, toiset puolestaan haltiakieltä tai klingonia.

Moni kirjoja tai elokuvia varten kehitetty kieli on täyttä hölynpölyä, mutta joistakin on kasvanut toimivia, elinkelpoisia kieliä, joilla on oikea kielioppi ja kasvava sanasto ja joita voi opetella puhumaan. Kielen harrastajat keskustelevat vilkkaasti aiheeseen liittyvillä nettisivuilla. Tässä joitakin esimerkkejä populaarikulttuurin synnyttämistä kielistä.

AVATAR

James Cameronin Avatar-elokuvassa Pandora-nimisessä kuussa asuva na'vikansa puhuu kieltä, jonka kehitti University of Southern Californian viestinnän professori emeritus Paul Frommer.

Esimerkki na'vi-kielestä: "Ngaru lu fpom srak?". Merkitys: "Oletko kunnossa?".

Taru sormusten herrasta

Maineikkaan trilogian ja Hobitin kirjoittaja J. R. R. Tolkien oli myös Oxfordin yliopiston englannin ja kirjallisuuden professori.

Hän uppoutui kaikenlaisiin kieliin ja kehitteli fiktiivisiä kieliä vuosikymmenien ajan ennen kirjallisia urotöitään.

Suurhaltioiden käyttämään quenyaan Tolkien ammensi vaikutteita ainakin latinasta, kreikasta ja suomesta, joka oli hänen mielestään erityisen kaunis kieli.

Kymrin innoittama ”tuoreempi” harmaahaltiakieli sindar on yleisemmässä käytössä Sormusten herrassa.

Tolkien kehitti kieliä varten myös kirjoitusmerkistön nimeltä tengwar. Tolkienin kielille on omistettu määrättömästi sivustoja.

Esimerkki sindarin-kielestä: "Elen síla lúmenn' omentielvo". Merkitys: "Tähti loistaa tapaamisemme hetkellä".

STAR TREK

Klingoneiksi kutsutut soturit puhuvat samannimistä kieltä Star Trek-elokuvien planeetalla nimeltä Qo'noS (Kronos).

Amerikkalainen lingvisti Marc Okrand kehitti kielen vuonna 1984 ensi-iltansa saaneeseen elokuvaan Star Trek III: Spockin paluu. Sanasto ja kielioppi julkaistiin vuotta myöhemmin.

Esimerkki klingonin kielestä: "tlhIngan Hol vIjatlhbe', tera'ngan jIH". Merkitys: "En puhu klingonia, olen Maan asukas".

GAME OF THRONES

David J. Peterson kehitti dothrakin kielen George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu -fantasiakirjoihin perustuvaa Game of Thrones -televisiosarjaa varten.

Kyseistä kieltä puhuvat itäisellä Essos-mantereella vaeltelevat dothraki-soturit, joiden sanotaan syntyvän, taistelevan ja kuolevan ratsailla.

Kielen sanavarasto on paisunut jo yli 3000 sanaan.

Voit halutessasi astua David J. Petersonin jalanjäljille ja kirjoittaa oman dothrakinkielisen haiku-runosi osoitteessaher.

Esimerkki dothrakin kielestä: Shieraki gori ha yeraan!". Merkitys: "Tähdet hyökkäävät sinua vastaan".

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...