Saudi-Arabian naiset rikkovat rajoja

He ovat toisen luokan kansalaisia omassa maassaan – mutta he eivät ole lamaantuneita. National Geographic vie sinut tutustumaan saudinaisten maailmaan. Lue myös, miten naiset haastavat miehisen yhteiskunnan.

maanantai 29. helmikuuta 2016

Saudi-Arabiassa on monia naisia koskevia rajoitteita. He eivät saa ajaa autoa ja heillä pitää olla miespuolinen holhooja, jolta pitää saada lupa, ennen kuin nainen voi saada passin ja matkustaa ulkomaille tai hoitaa oikeusasioitaan.

Ennen naiset saivat elää vapaammin. Muutos tapahtui 1980-luvulla, kun vanhoillisia islamistiliikkeitä alkoi nousta pitkin Lähi-itää.

Kuohunta uhkasi saudihallintoa, joka valjasti uskontopoliisin valvomaan vanhoillisimman saudikulttuurin ylläpitoa ja noudattamista koko valtakunnan alueella. Ajatuksena oli, että yhteiskunta saadaan pysymään rauhallisena pitämällä naiset ja miehet erillään.

Naisten ja miesten erottelu ilmenee kaikkialla: Naiset eivät saa mennä hotellin uima-altaalle, sillä miehet saattaisivat nähdä vilauksen uivan naisen muodoista. Useimmissa saudiarabialaisissa vaatekaupoissa ei myöskään ole sovituskoppeja, sillä naiset eivät riisu vaatteitaan, kun oven toisella puolella on miesmyyjiä. Saudi-Arabiassa on vain yksi elokuvateatteri. Hallitus sulki kaikki elokuvateatterit 1980-luvun vanhoillisessa vaiheessa, sillä sen lisäksi, että niissä voidaan esittää länsimaisia elokuvia, naisten ja miesten voisi olla helpompi olla toistensa kanssa tekemisissä pimeissä katsomoissa.

Suuria edistysaskeleita

Naiset ovat maksaneet vanhoillisista käsityksistä kovan hinnan, mutta he eivät ole alistuneet. Myös Saudi-Arabiassa liikutaan kohti laajempaa sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Saudinaisilla on nykyisin hyvät mahdollisuudet koulutukseen, muun muassa nyt jo kuolleen kuningas Abdullahin aloittamien uudistusten ansiosta. Naiset myös käyttävät näitä mahdollisuuksia hyväkseen. Nyt kuningaskunnan yliopisto-opiskelijoista jo yli puolet on naisia, ja vuonna 2014 yli 35 000 saudinaista oli kirjoilla ulkomaisissa korkeakouluissa.

Kun nämä naiset palaavat kotimaahansa, muutoksen tuulet alkavat puhaltaa.

Lue koko artikkeli ilmaiseksi

Lue tästä National Geographicin numerossa 2/2016 ilmestynyt artikkeli naisten elämästä Saudi-Arabiassa. Saat selville muun muassa sen, mitä mieltä saudinaiset itse ovat siitä, että he eivät saa ajaa autoa:

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...