Sietämättömät solvaukset

Eri puolilla maailmaa on suuria eroja siinä, mitä saa ja mitä ei saa sanoa. Kunnianloukkauslaeilla on aina tukahdutettu julkista keskustelua. Tähän on kerätty asiasta muutamia esimerkkejä.

tiistai 3. marraskuuta 2009 teksti Oliver Uberti, NG Staff

Turkki haluaisi liittyä Euroopan unioniin, mutta EU:lla on monia vaatimuksia esimerkiksi lainsäädännön suhteen. Turkin rikoslaissa nimittäin kiellettiin turkkilaisuuden, julkisuuden henkilöiden ja valtion perustajan Kemal Atatürkin halventaminen, minkä katsotaan rajoittavan sananvapautta.

Turkki yrittää mukautua vaatimuksiin, eikä turkkilaisuuden halventaminen ole enää rikos, mutta valtiota ei vieläkään saa halventaa. Lisäksi oikeusministerin on jatkossa arvioitava kaikki herjaussyytteet. EU ei ole vielä päättänyt uudistusten riittävyydestä.

Kunnianloukkauslakeja oli jo muinaisessa Roomassa, mutta nyt näitä julkisuuden henkilöiden ”kunniaa” suojaamaan tehtyjä lakeja käytetään poliittisiin tarkoituksiin. Tanskan Muhammad-piirrosjupakassa julkaisijaa nimitettiin rasistiksi ja jumalanpilkkaajaksi, mutta valtakunnansyyttäjä ei katsonut aiheelliseksi nostaa syytteitä. Thaimaassa hallitus uhkasi oikeusjutulla henkilöitä, jotka olivat julkaisseet internetissä kuninkaan apinana esittävän videon. Video katosi pian.

”Terrorismin yliopisto”, Egypti (2006). Opiskelija Abdel Kareem Soliman saa syytteen opinahjonsa, islamin ja Egyptin presidentin halventamisesta. Rangaistus: 4 vuotta vankeutta.

”Buu”, Ranska (1960-luku). Yleisöstä huudetaan Charles de Gaullelle. Seuraus: Pidätys.

”Suurta humpuukia: kristittyjen joulu”, Norja (1912). Toimittajan otsikko vapaa-ajattelijoiden lehdessä. Seuraus: 10 kruunun sakko.

”Läski ukko”, Filippiinit (2004). Presidentin aviomiestä kutsutaan läskiksi. Seuraus: Korvausoikeudenkäynti, mutta vaateista luovutaan.

”Kytkös huumekauppaan”, Espanja (1995). Sanomalehtikirjoitus kytkee Marokon kuningas Hassan II:n kuormuriin, jonka lastina oli viisi tonnia hashista. Kuningas vaati korvauksia Francon aikaisen lain nojalla. Seuraus: Kuningas on voittanut kolmessa espanjalaisoikeusistuimessa; vastaaja vedonnut EY-tuomioistuimeen.

”Raukkamainen”, Chile (2001). Asiantuntija kritisoi maan oikeusjärjestelmää tv:ssä. Seuraus: 400 euron ehdollinen sakkotuomio. Myöhemmin syyte raukeaa; lainsäädäntöä uudistetaan.

”Nuija”, Sambia (1994). Toimittajat lainaavat ex-ministerin ilmausta presidentistä. Seuraus: Toimittajat pidätetään.

”Tietenkin kutsun sitä kansanmurhaksi.” Turkki (2006). Toimittaja Hrant Dink käyttää Reutersin haastattelussa tätä ilmausta puhuessaan osmanivaltakunnan tapattamista 1,5 miljoonasta armenialaisesta. Seuraus: Dink murhataan oikeudenkäynnin aikana.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...