1. maailmansota: Joulu sai aikaan aselevon

Joulu toi sotilaille tauon taisteluista ensimmäisen maailmansodan rintamalla.

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Aselepo viritti sotilaat joulutunnelmaan

Saksan ja liittoutuneiden sotilaat tähtäilivät toisiaan Belgian ja Ranskan rintamilla joulukuussa 1914. Vihollisia ammuttiin juoksuhaudoista yli ei-kenenkään-maan, jolla lojui kuolleita ja haavoittuneita asetovereita. 24. joulukuuta saksalaiset pystyttivät rintavarustuksiinsa joulukuusia, ja liittoutuneet lähtivät mukaan improvisoituun välirauhaan. Ensimmäisen maailmansodan joulunajan aselevosta tulee tässä kuussa kuluneeksi 100 vuotta.

Aselepo "kumpusi rivisotilaista", vaikka veljeily oli kielletty, kertoo historioitsija Stanley Weintraub. Miehet huutelivat toisilleen, etteivät ampuisi, jos toinenkaan ei, ja osa lauloi toisilleen joululauluja. Vihollisia käteltiin ja heidän kanssaan sauhuteltiin.

Joulu sai vihollisetkin vaihtamaan lahjoja

Rauhan sovittiin jatkuvan yli joulupäivän, jotta vainajat saataisiin tantereilta hautoihin. Ne kaivettiin yhteisvoimin, kotoa saatuja ruokia ja lahjoja jaettiin, jalkapalloakin pelattiin ja Ploegsteertissä miehet myös asettuivat yhteiskuvaan (yllä).

"Kukaan ei halunnut enää sotia", sanoo Weintraub. Johto kuitenkin tahtoi toisin, ja pian sota jatkui. "Se oli ihmeen mukavaa, mutta outoa", muisteli muuan saksalaissotilas aselepoa kirjeessään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...