Ensimmäisen maailmansodan alppirintama

Alppien jäätiköt sulavat ja paljastavat sadan vuoden takaisia tapahtumia. Alppien rinteiltä löydetään tuon tuostakin ensimmäisen maailmansodan aikaisia ruumiita.

keskiviikko 4. kesäkuuta 2014 teksti Michele Gravino

Ensimmäisessä maailmansodassa rikottiin monia julmia ennätyksiä, ja sen aikana esimerkiksi taisteltiin korkeammalla kuin koskaan aiemmin.

Italian ja Itävalta-Unkarin armeijoiden välinen rintamalinja kulki pääosin vaikeakulkuisessa vuoristossa, jolla ei ollut järin suurta strategista merkitystä. Siitä huolimatta tuhannet sotilaat käskettiin elämään ankarissa oloissa kylmyyden, ikijään ja lumen keskellä, taistelemaan jokaisesta vuorenhuipusta ja pitämään saavuttamansa asemat keinolla millä hyvänsä. Yksittäisten huippujen hallinta vaihtui moneen kertaan, mutta jäätikkörintama pysyi silti käytännössä paikallaan.

Suurin vihollinen oli luonto

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan vain kolmasosa kaikkiaan 150 000 alppirintamalla kuolleesta kaatui varsinaisten taisteluiden yhteydessä. Loppujen kohtaloksi koituivat lumivyöryt, maanvyöryt, paleltumat ja muut ääriolojen vaikutukset.

Jäätiköiden ote kirpoaa

Alpeilla käyty niin kutsuttu valkoinen sota on meillä päin melko tuntematon, mutta näin 100 vuotta ensimmäisen maailmansodan alkamisen jälkeen sen muisto elää Alpeilla vahvempana kuin aikoihin.

Jäätiköiden sulaminen nostaa nimittäin esiin runsaasti sotaan liittyviä asioita. Sotamateriaalin, aseiden ja sotilaiden henkilökohtaisen omaisuuden ohella jäästä vapautuu tuntemattomia sotilaita, jotka ovat menehtyneet esimerkiksi Monte Caventon tai San Matteon taistelussa.

Vuonna 2012 löydettiin kaksi itävaltalaista sotilasta, jotka olivat kuolleet ilmeisesti kranaattitulituksessa Presenan jäätiköllä. Vain 18 vuoden iässä kuolleet sankarivainajat saivat asianmukaiset sotilashautajaiset vuotta myöhemmin.

Lue artikkeli: Valkoinen sota

Haluatko lukea, mitä kaikkea muuta jäätikön alta paljastuu? Voit lukea koko artikkelin National Geographic -lehden numerosta 5/2014:

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...