Muotokuvataiteilija "JR"

JR on 13 vuoden ajan liimaillut muotokuvia katukuvaan eri puolilla maailmaa. Monissa paikoissa, joissa hänen kuvillaan katsotaan olevan poliittista merkitystä, häntä uhkaa maastakarkotus tai pidätys.

tiistai 10. syyskuuta 2013 teksti Melody Kramer

Ranskalainen taiteilija JR vietti kolme viikkoa New Yorkin Times Squarella grillivaunua muistuttavassa rakennelmassa, mutta hän ei kuitenkaan tarjoillut hiukopalaa vaan jättikokoisia valokuvia. Hänen kuvaamansa newyorkilaiset saivat ottaa muotokuvajulisteensa mukaansa tai liimata sen katuun. Kenian Nairobissa hän kuvasi naisten kasvoja ja leikkasi ne kahtia. Yläpuoliskot hän liimasi junanvaunuihin ja alapuoliskot rautatien alapuolisen rinteen aaltopeltikattoihin. Kun juna ajoi ohi, elämässään sivuraiteelle joutuneet naiset muuttuivat hetkeksi kokonaisiksi.

Miksi viet valokuvia paikkoihin, joissa niitä ei yleensä näy?

Minulle asiassa on tärkeää se, että taidetta voi olla missä vain. On hienoa nähdä taidetta odottamattomissa paikoissa. Pidän siitä, kun ihmiset, jotka eivät ole koskaan käyneet taidemuseossa, liimailevat kuviaan hulluihin paikkoihin. Valokuvauksen pitää mennä tuollaisiin paikkoihin, jotta kaikki näkevät sitä. Miksi kaikki eivät saisi nauttia siitä?

Millä perusteella valitset seuraavan kohteesi?

Olen nähnyt kaikki tähän mennessä käymäni paikat ensin televisiossa ja halunnut sitten mennä katsomaan niitä omin silmin. Kaikki paikat, joissa olen käynyt, liittyivät jollakin tavalla aiemmin samana vuonna sattuneisiin asioihin. Keniassa oli ollut mellakka. Lähi-idästä taas puhutaan joka päivä uutisissa.

Onko mikään hankkeesi epäonnistunut?

Menin Pohjois-Koreaan, mutten voinut tehdä mitään. Joskus yhteiskunta muistuttaa siitä, että taide ei ole kaikkialla tervetullutta. Tarkoitukseni ei ole rikkoa lakeja, mutta toimintani on sen luonteista, että joskus niin käy.

Millaista oli käydä Kuubassa?

Tajusin, että kuubalaiset eivät olleet koskaan nähneet muiden kuin Fidelin, Chen tai Raúlin muotokuvia. He tulivat varovasti luokseni ja kysyivät, onko tuo Fidel tai Raúl kuvattuna eri kulmasta. Me vastasimme, että ei, vaan Pablo tuosta kulman takaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...