Ovatko luolamaalaukset tarkkoja kuvauksia vai vertauskuvia?

Uudet tiedot ranskalaisten luolamaalausten dna-analyyseistä viittaavat siihen, että varhaiset ihmiset ikuistivat varsin tarkkoja huomioita ympäristöstään.

Luolamaalareita ei ole tavattu kehua pikkutarkoiksi, ja arkeologit ovatkin keskustelleet siitä, olivatko esihistorialliset maalaukset lähinnä vertauskuvallisia vaiko tarkkoja kuvauksia.

Onko ranskalaisen Pech Merle -luolan seinään siis maalattu vuoden 23 000 eaa. tienoilla hevosia? Varmasti, sillä villihevosia oli vaellellut Euroopassa jo tuhansia vuosia, mutta että pilkullisia hevosia? Uuden tutkimuksen mukaan hyvinkin.

Pilkkuja ajateltiin olevan vain joillakin moderneilla hevosroduilla, esimerkiksi appaloosalla, mutta samaa genotyyppiä on luututkimuksissa löydetty myös pleistoseenikauden länsieurooppalaisten hevosten perimästä.

Varhaiset ihmiset ”tekivät hyvin tarkkoja huomioita ympäristöstään”, sanoo Arne Ludwig berliiniläisestä Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschungista. Luolataiteilijat siis osasivat hommansa pilkulleen.

Kysy meiltä:

Haluatko kysyä jotakin NG:n asiantuntijoilta? Lähetä kysymys osoitteeseen [email protected]. Vain julkaistaviin kysymyksiin vastataan. Kysymyksen lähettäjä palkitaan hienolla maailmankartalla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...