Tunnetko eri maiden jouluruokia?

Meillä suomalaisilla on tapana istua joulupöytään jouluaattona Ja syödä ainakin kinkkua, laatikoita, rosollia ja kalaa. Tiedätkö, mitä muissa maissa syödään jouluisin? Tässä joitakin poimintojajouluherkuista eri puolilta Eurooppaa.

tiistai 15. joulukuuta 2015 teksti National Geographic

# RUOTSI

Joulupöytä:

  • Joulukinkku

  • Silliä

  • Nakkeja

  • Brunkål (lämmin kaalisalaatti)

  • Lihapullia

  • Savustettua lohta

  • Sylttyä eli aladobia

Näiden kera naapurimaassa syödään yleensä pehmeää, mausteista, rusinaista ja tummaa vierreleipää, vörtbrödiä. Ruokajuomaksi on usein tarjolla olutta ja snapseja.

# HOLLANTI

Joulupöytä:

  • Katkarapucocktail

  • Lihafondue kasvisten kera

  • Kerststol (joululeipä)

Hollantilaisten joululeivässä on rusinoita, kanelia ja pähkinöitä sekä kuivattuja hedelmiä, jotka on ensin liotettu konjakkiliemessä.

# ITALIA

Joulupöytä:

  • Antipasti: alkupaloja, muun muassa oliiveja, lohta, sieniä ja salaattia

  • Pasta: tavallisesti linguinia ja sydänsimpukoita, spagettia sinisimpukoiden kera tai kalarisottoa (risotto alla pescatora)

  • Pääruoka: friteerattua mustekalaa (calamari), suolattua turskaa, jättikatkarapuja ja eri tavoin täytettyä kalaa

Monissa italialaisperheissä kokoonnutaan joulupöytään syömään erilaisia kalaruokia. Perinne liittyy alkujaan siihen, että katolinen kirkko edellytti lihansyönnistä pidättäytymistä tiettyinä päivinä, mutta samat ruoat ovat pitäneet pintansa nykyaikaan asti. Jouluna väki kokoontuu yhteen nauttimaan klassisista italialaisista ruoista.

# TANSKA

Joulupöytä:

  • Ankkaa

  • Possupaistia

  • Punakaalia ja ”ruskeita perunoita”

Ruskeat perunat valmistetaan paistamalla keitettyjä perunoita sokerissa ja voissa. Jälkiruoaksi syödään riisivanukasta, johon on sekoitettu mantelirouhetta. Päälle laitetaan kermavaahtoa ja lämmintä kirsikkakastiketta. Tanskalaiset syövät joulupöydässäkin kaikenlaisia leivoksia, keksejä ja pipareita.

# NORJA

Joulupöytä:

Etenkin Itä-Norjassa syödään porsaankylkeä ja lihapullia, joulumakkaroita, hapankaalia ja keittoperunaa. Länsi-Norjan jouluherkku on pinnekjøtt, suolattu ja kuivattu lampaankylki, joka kostutetaan jouluksi ja syödään nakkien, lanttusoseen ja perunoiden kera. Rannikolla syödään myös lipeäkalaa tai turskaa.

# ENGLANTI

Joulupöytä:

  • Kalkkuna- tai hanhipaisti

  • Uunissa paahdettuja perunoita

  • Vihanneksia (etenkin ruusukaalia ja palsternakkaa)

  • Karpalo- tai punaherukkahyytelöä

Jälkiruoaksi tarjoillaan Christmas pudding – hyvissä ajoin valmistettava kakkumainen vanukas, jossa on mm. rusinoita, korintteja, manteleita ja hedelmiä. Juuri ennen tarjoilua kakku valellaan konjakilla ja kannetaan liekehtivänä pöytään. Kun alkoholi on palanut loppuun, lämmennyt kakku nautitaan paksun kermavaahdon kera.

# LATVIA

Yhdeksän taianomaista ruokalajia, jotka tuovat onnen ja rikkauden tulevana vuotena Latvialainen joulupöytä on täynnä symboliikkaa. Siihen katetaan perinteisesti yhdeksää ruokaa, joista kukin tuo omalla tavallaan hyvää uuteen vuoteen:

  • Harmaaherneet (latvialaisittain kuivatut herneet) pekonin kera pitävät kyyneleet poissa

  • Pekonileipä ”p?r?gi” takaa uudet elämykset

  • Punajuuri ja porkkana pitävät terveenä

  • Hunajakakkuset tuovat elämään rakkautta

  • Pyöreät keksit tietävät auringonpaistetta

  • Kaalimuhennos antaa voimaa ja energiaa

  • Valkoinen liha (kana, kalkkuna tai hanhi) tuo menestystä

  • Kala tuo rahaa taskuun

  • Possu (ja etenkin possunkärsä) tuo aina onnea mukanaan

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...