Ensimmäinen yksinlento yli Atlantin

Charles Lindbergh lensi ensimmäisenä yksin yli Atlantin valtameren. Matka oli niin vaarallinen, ettei hän uskaltanut ottaa kissaansa mukaan.

tiistai 6. elokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

"Matka on niin vaarallinen, että en voi asettaa alttiiksi kissani henkeä!"

Näin Charles Lindbergh selitti, miksi hän ei ottanut Patsy-kissaansa mukaan lennolleen yli Atlantin toukokuussa 1927. Yrityksen vaarallisuudesta ei ollut pienintäkään epäilystä, sillä lentäminen oli vasta lapsenkengissään.

Lindbergh työskenteli postilentäjänä St. Louisin ja Chicagon välisellä reitillä. Häntä houkutteli uhkarohkeaan yritykseen newyorkilainen hotellinomistaja Raymond Orteig, joka jo vuonna 1919 oli luvannut palkinnoksi 25 000 dollaria sille, joka ensimmäisenä lentää yksin yli Atlantin valtameren. Hän asetti aikarajaksi viisi vuotta, mutta kun kukaan ei ollut tarttunut syöttiin vielä vuoteen 1924 mennessä, Orteig pidensi kilpailuaikaa vielä viidellä vuodella.

Sitten alkoikin tapahtua. Ensimmäisen maailmansodan lentäjä-ässät ja muut, joilla oli enemmän lentokokemusta kuin Lindberghillä, ryhtyivät kisaan. Ranskalainen René Fonck syöksyi alas ja kone leimahti liekkeihin jo lähdössä vuonna 1926, koska kone oli lastattu liian raskaasti. Hänen maanmiehensä, sotasankari Charles Nungesser katosi suunnistajansa kanssa jäljettömiin toukokuun alussa 1927.

Lindbergh uhmasi siis kaikkia mahdollisia vaaroja, kun hän varhaisena perjantaiaamuna 20. toukokuuta 1927 nousi ilmaan Rooseveltin lentokentältä New Yorkin lähistöltä. Kiitorata oli mutainen ja epätasainen, ja matkaa varten varattu 1 230 kiloa polttoainetta painoi paljon, joten hän pääsi vain nipin napin nousemaan. Itse lentokaan ei sujunut vaaroitta. Lindberghin täytyi nousta ukkospilvien yläpuolelle, hän lensi pitkän matkaa tiheässä sumussa, siipiin muodostui jäätä, ja joissain kohdin hän syöksyi eteenpäin vain kolmen metrin korkeudessa meren hurjasti vaahtoavien aaltojen yllä. Yöllä hän suunnisti tähtien mukaan.

Yli 33 tunnin kuluttua Lindbergh laskeutui Le Bourget'n lentokentälle Pariisin lähelle, 5 809 kilometrin päähän lähtökohdastaan.

Lindberghiä juhlittiin sankarina niin Ranskassa kuin Yhdysvalloissakin. Historia ei kuitenkaan kerro, milloin hän näki jälleen kissansa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...