Ensimmäisenä maailman pohjalla

Vuonna 1960 sveitsiläinen syvänmerentutkija Jacques Piccard ja yhdysvaltalainen meriupseeri Don Walsh painuivat syvyyksiin erikoisvalmisteisella Trieste-aluksella. He pääsivät Mariaanien haudan pohjaan lähes viiden tunnin sukelluksen jälkeen.

tiistai 6. elokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Yhdysvaltain laivasto oli ostanut aluksen 250 000 dollarilla tarkoituksenaan lähettää se Challengerin syvänteeseen, joka on läntisellä Tyynellämerellä sijaitsevan Mariaanien haudan syvin kohta. Siellä on matkaa merenpinnasta pohjaan 10 911 metriä.

Sveitsiläinen tutkija Jacques Piccard oli rakentanut Triesten yhdessä isänsä kanssa. Oikeastaan sen olisi pitänyt olla nimeltään Trieste 2, koska ensimmäinen Trieste, jonka he olivat rakentaneet joitakin vuosia aiemmin, ei ollut osoittautunut tarpeeksi voimakkaaksi alukseksi. Yhdysvaltalaisille Piccard vakuutti, että Trieste 2 selviytyisi kaikissa meren eri syvyyksissä, mutta hän sanoi myös että sitä ei ollut testattu syvässämeressä.

Jacques Piccard lähti itse vastaamaan tutkimusretken tieteellisestä osuudesta, ja laivasto pyysi 26-vuotiasta luutnantti Don Walshia ohjaamaan Triesteä vaarallisen matkan aikana. Hän oli tosin ollut vain kaksi vuotta päällikkönä Rasher-sukellusveneessä, joka ei päässyt sukeltamaan syvemmälle kuin 90 metriin, mutta Walshin uskottiin silti olevan sopiva mies luotsaamaan Triesteä.

"Minulla ei ollut mitään käsitystä siitä, miten syvä valtameri on", Walsh totesi myöhemmin.

Tärkeä sukellus alkoi tammikuun 23. päivänä 1960. Sitä ennen Triesteä oli testattu erilaisissa syvyyksissä Guamin saaren edustalla, ja vaikka meri ei ollut tyyni eikä sää muutenkaan ihanteellinen retkeä varten, aluksen annettiin kuitenkin lähteä matkaan. Sukellus vei vajaat viisi tuntia, ja kun Trieste asettui pohjalle, pohjan valkea muta nousi pyörteilemään aluksen ympärille niin voimakkaasti, että terävässä projektorin valossa kaikki näytti aluksi vain valkoiselta. Miehet eivät varsinaisesti nähneet pohjaa, mutta kylläkin esimerkiksi kaloja.

Pohjalla oltiin vain 20 minuuttia. Walsh havaitsi 15 sentin paksuisessa pleksilasiruudussa epäilyttävän murtuman ja piti siksi parhaana lähteä pian takaisin nousuun. Kolmen tunnin kuluttua alus oli päässyt takaisin pinnalle.

Tutkimusretken jälkeen Yhdysvaltain laivasto päätti, ettei Triesteä enää käytetä yli 7 000 metrin syvyyksissä.

Maaliskuun 26. päivänä 2012 elokuvaohjaaja James Cameron sukelsi Challengerin syvänteeseen maailman kolmantena ihmisenä – 52 vuotta Piccardin ja Walshin uroteon jälkeen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...