Galleria: Neuvostoaikaiset pysäkit ovat psykedeelisiä mestariteoksia

”Se oli kuin avaruusalus, joka oli laskeutunut kaiken keskelle.” Valokuvaaja Chris Herwig esittelee erikoisia bussipysäkkejä kuvasarjassa, joka todistaa, ettei kaikki ollut betonikommunistisessa Neuvostoliitossa harmaata ja kurjaa.

keskiviikko 16. maaliskuuta 2016 teksti Janna Dotschkal

Valokuvaaja Chris Herwig törmäsi vuonna 2002 polkupyörämatkallaan Lontoosta Pietariin lukuisiin arkkitehtuuriltaan erikoisiin neuvostoaikaisiin bussipysäkeihin.

”Arkkitehtuuri, maisema ja kulttuuri sulautuvat yhteen. Olet keskellä aukeaa maisemaa, ja yhtäkkiä näkyviin ilmestyy bussipysäkki, joka on kuin upea taideinstallaatio”, kertoo Chris Herwig, joka ei ollut uskoa silmiään nähdessään ensimmäisen kerran yhden omituisista pysäkeistä.

”Se oli kuin avaruusalus, joka oli laskeutunut kaiken keskelle.”

14 vuotta erikoisten bussipysäkkien perässä

Chris Herwig on 14 viime vuoden ajan etsinyt ja dokumentoinut värikkäitä rakennuksia matkustelemalla muun muassa Ukrainassa, Kazakstanissa ja Abhasiassa.

Miehen perusteellinen tutkimus paljastaa, että vaikuttavien rakennusten tekijät olivat usein tietyöläisiä ja paikallisia taiteilijoita.

Nykyisin kiehtovien rakennelmien kunnossapidosta vastaa paikallinen väestö.

”Tunnen itseni löytöretkeilijäksi”

Chris toivoo vuosia jatkuneella projektillaan voivansa avata ihmisten silmät näkemään maailmaa avarammin, omien tuttujen ympyröiden ulkopuolelle.

Ennen kaikkea työskentelyä ohjaa kuitenkin viehätysvoima.

”Valokuvaajana sitä toivoo aina löytävänsä jotakin, mikä vie sinut täysin mukanaan ja tuottaa kokonaisvaltaisen nautinnon. Totta puhuen tämä on hauskimpia töitä, joita olen koskaan tehnyt. Tunnen itseni löytöretkeilijäksi”, Chris Herwig toteaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...