Geologisesti ainutlaatuinen

Yksi poikkitieteellisyyden tuomista eduista on jatkuva ajatustenvaihto eri alojen tutkijoiden kesken. Swartin muinaisia ilmasto-olosuhteita valottava tippukivitutkimus saattaa selittää, miten ja miksi jotkin bahamalaiset eläinlajit kuolivat sukupuuttoon, ja se taas on lähinnä Steadmanin ja Alburyn alaa. Patemanin tekemä ihmisjäänteiden tutkimus voi paljastaa toistaiseksi tuntemattomia kytkentöjä lucayanilaisten ja sinisistä luolista löydettyjen eläinten luiden välillä.

keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Yksi poikkitieteellisyyden tuomista eduista on jatkuva ajatustenvaihto eri alojen tutkijoiden kesken. Swartin muinaisia ilmasto-olosuhteita valottava tippukivitutkimus saattaa selittää, miten ja miksi jotkin bahamalaiset eläinlajit kuolivat sukupuuttoon, ja se taas on lähinnä Steadmanin ja Alburyn alaa. Patemanin tekemä ihmisjäänteiden tutkimus voi paljastaa toistaiseksi tuntemattomia kytkentöjä lucayanilaisten ja sinisistä luolista löydettyjen eläinten luiden välillä. Ilman sisämaan sinisten aukkojen ainutlaatuista geologista rakennetta Macaladyn tutkimat erikoistuneet bakteerit eivät olisi saaneet jalansijaa saarilla. Jos bakteerit eivät olisi luoneet hapetonta ympäristöä, moni Iliffen tutkima laji ei olisi menestynyt ja suuri osa biologisesta tutkimusaineistosta olisi hävinnyt. Broad ilmaisee asian näin: ”En keksi maapallolta mitään muuta ympäristöä, jonka tutkiminen olisi toisaalta yhtä haastavaa ja toisaalta tieteellisesti näin palkitsevaa.”

Nousemme Kakukin kanssa hitaasti ylemmäs ja puskemme rikkivetyverhon läpi kohti puhdasta happea sisältäviä paineentasaussäiliöitä, jotka roikkuvat muoviletkujen varassa kuuden metrin syvyydessä. Vaihdamme happeen ja kellumme aloillamme rauhallisesti hengitellen. 18 minuutin paineentasauksen ja kaikkiaan 65 sukellusminuutin jälkeen nousemme takaisin lämpimään Bahaman ilmaan. Vielä tässäkin, kun kellun hetken selälläni Stargaten nestemäisellä pinnalla, se tuntuu kuin toiselta, hyväntahtoiselta maailmalta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...